We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Måske skulle du bruge 5 minutter på at lytte til de danske topchefer

1 0 0
21.05.2019

21.26

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Hvad kan få denne valgkamp, der ellers har været én stor offentlig velfærdsgavebod, til at fokusere på andet end at fordele penge?

Måske denne historie i Berlingske her til aften

Danske topchefer, der repræsenterer virksomheder, som tilsammen beskæftiger 642.600 medarbejdere på verdensplan, går nu på forskellig vis ud med en alvorlig advarsel til politikerne om den retning, valgkampen har taget.

Eksempelvis Cowi-direktør Lars-Peter Søbye, der er bekymret på næste generations vegne:

»Alle taler velfærd her og nu. Ingen taler om, hvad der skal til for at skabe en langsigtet, bæredygtig udvikling. Det er livsfarligt for den samfundsmodel, vi har.«

Det kan godt være valgkampen 2019 er undeholdende. Men den er altså ikke for sjov.

21.23

Amalie Lyhne

Kommentator & lederskribent på Berlingske

De Radikale skal betale EU-penge tilbage, fordi partiet har produceret en video, som – i strid med reglerne – mere var en reklame for partiet end oplysning om EU. Sagen handler om et relativt lille beløb, og den kommer derfor ikke i nærheden af Dansk Folkepartis verserende sag om misbrug af EU-midler via partiet MELD og den tilhørende fond FELD. EU’s anti-svindel-enhed OLAF er stadig i gang med at undersøge sagen, og det ser derfor ud til, at Dansk Folkeparti undgår at få både EP-valg og folketingsvalg formørket af en – muligvis ubehagelig – afgørelse i sagen. Det har partiet ellers frygtet.

Dansk Folkepartis meningsmålinger er i forvejen elendige, men de kunne altså let se endnu værre ud.

21.16

Christian Marcussen

Debattør og kommunikationsrådgiver

Søndag erklærede Mette Frederiksen, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris: Hun nægter at lempe udlændingepolitikken.

Det var en satset udmelding, da samtlige støttepartier har været ret tydelige med deres krav til væsentlige lempelser på udlændingepolitikken. Mandag kunne de dog alle artigt meddele, at deres ultimative krav slet ikke er ultimative. Altså indtil tirsdag, hvor Sofie Carsten Nielsen gentog de Radikales ultimative krav, men blot brugte nogle andre ord.

Mette Frederiksen kan altså godt begynde at se til højre eller samle en god appetit. For nogen kommer til at sluge kameler, og det plejer ikke at være Radikale Venstre.

20.41

Troels Heeger

Debatjournalist

Uanset hvor man ellers befinder sig på det politiske spektrum - om man tilhører strammerne, der ikke viger tilbage for koranafbrændinger eller tørklædeforbud, eller om man er typen, der som den radikale overpædagog Morten Østergaard iklæder sig våddragt for at brystsvømme sig nærmere et opgør med symbolpolitisk værdikamp mod islam og udlændinge - så er det decideret komisk at bevidne, hvordan Dansk Folkeparti forsøger at tørre højrespøgelserne Paludan og Vermund af på venstrefløjen. I et grådkvalt og klynkende desperat interview med Politiken kaster MELD-skandalens hovedperson, Morten Messerschmidt, sig ud i et klassisk politikerforsøg på bortforklaring og ansvarsfralæggelse. Det er nemlig de ubekymrede halalhippier i venligboerne og de etablerede partiers skyld, at Stram Kurs og Nye Borgerlige er dukket op på horisonten. Ikke et ord om Dansk Folkepartis næsten halverede vælgertilslutning. For den slags kan man jo heller ikke rigtig tørre af på de andre partier.

19.58

Stine Bosse

Formand for Europabevægelsen

Det har vi altsammen hørt om, men der er ikke blevet kommunikeret særligt højt ejheller tydeligt, om den nyligt skabte danske forbindelse til den Østrigske skandale. Lokkedue eller ej formanden for FPÖ, som var regering partner, blev afsløret i tætte russiske forbindelser og korruption. Eller forsøg på samme. I disse spørgsmål må forsøg dømmes ligeså hårdt som fuldbyrdet, da det er intentionen, der tæller.
Forbindelsen til Danmark hedder Dansk Folkeparti, der har haft travlt med at skabe sammenhold i en ny gruppering i Europa Parlementet. Gruppen består af Lega Nord, Italiens ekstreme højreparti, med Salvini i spidsen, DF og FPÔ, Tysklands Afd, Finlands Finnerne og Le Pens parti.

Når folk skal stemme til Parlementsvalget på søndag den 26. maj, er det naturligvis vigtigt at se hvad denne gruppe består af og hvad den vil. Umiddelbart mere af det samme, nu blot på tværs af grænser: Indvandrer fjensk politik og blokere i Parlementet for fælles europæiske løsninger, på må man forstå, nært sagt hvadsomhelst. Som Salvini sagde det: Vi vil bryde EU ned indefra.
Så ikke et Brexit - men et total Exit. Og hvad vil man så stille istedet? Se, det står ikke lysende klart. Men dykker man i FPÔ udgangspunkt, kan gysene godt begynde at tage form. De er nemlig rundet af tidligere SS officerer efter anden verdenskrig.
Mange flere spørgsmål til DF i denne sag, fra journalister. Det haster. Tak.

18.59

Mikkel Andersson

Kommentator og radiovært

Ifølge Kristian Thulesen Dahl, så døde blå blok ved valgudskrivelsen:

»Det er helt tydeligt, at straks valget var udskrevet, fór de tre regeringspartier i hver deres retning. Det giver jo ikke danskerne et blik for, at der er en mulighed for en sammentømret blå blok.«

Det er unægtelig ret frisk eller et udslag af usædvanlig galgenhumor, at Thulesen Dahl, der ikke har lavet andet end at flirte med - og bløde vælgere til - Socialdemokratiet, når han altså ikke var i gang med at ydmyge de konservative eller dernæst LA, nu tilsyneladende mener, at det er alle andre end ham selv, der bærer ansvaret for det indeværende kaos i blå blok.

15.57

Niels Jespersen

Kommentator og historiker

Er De helt enig i følgende spørgsmål »EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter kun én måned med tilknytning til det danske arbejdsmarked.«. Ja, så bør De stemme på SF ved det kommende EP-valg (der er EP-valg på søndag hvis nogen skulle havde glemt det). Det er nemlig spidskandidaten Margrethe Aukens holdning, at det skal være muligt for rejsende lønmodtagere at modtage de samme sociale ydelser i Danmark som herboende arbejdere - og som hun siger: »I EP-valget er det mig, der tegner SF«.

Men hvad så med de vælgere der er helt uenige i samme spørgsmål? Ja de bør stemme på SF, for tømrersvend og nr. 2 på SF's listen Karsten Hønge mener at: »Vi skal værne om vores medlemsbaserede dagpengesystem, som trods fejl og mangler skaber en vis tryghed«.

SF står her midt i valgkampen til en imponerende fremgang og det er efterhånden heller ikke urealistisk at partiet kan opnå 2 mandater til EP valget. Sker der, kan vi se frem til nogle muntre diskussioner i SF-gruppen. Det er muligvis smart at appellere bredt her i valgkampen, men det bliver ikke nemt at få enderne til at mødes bagefter.

15.56

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Jo mere man tænker over det, des mere rystende er det egentlig: Danmarks største parti, efter al sandsynlighed regeringsbærende efter næste valg, fremlægger en økonomisk plan,........

© Berlingske