We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Er Rasmus Paludan værdig til at sidde i Folketinget?

2 0 0
15.05.2019

16.12

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Da Klaus Riskær Pedersen blev opstillingsberettiget til folketingsvalget, var der en heftig debat om, hvorvidt han dybest set er værdig til at sidde i Folketinget efter flere domme og en fængselsstraf.

I tilfældet Rasmus Paludan har diskussionen mest handlet om hans ekstreme politik. Men efter Avisen Danmark og Berlingskes afsløringer af en chikane- og stalkingsag står det klart, at Paludans personlighed er om muligt lige så ekstrem som hans politik.

Der er tale om årelang personlig chikane af virkelig alvorlig grad. Det er direkte underligt, hvis ikke diskussionen om hans valgbarhed starter nu. Han har endda en realistisk mulighed for at blive valgt. Det har Riskær næppe.

16.02

Mikkel Andersson

Kommentator og radiovært

Hvis man spørger danskerne, så er det emne i valgkamen, som de finder klart vigtigst, klimaet og den grønne dagsorden. Men det tror jeg ikke på.

Jeg tror, at rigtig mange gerne vil tænke på sig selv som nogen, der går rigtig meget op i klimaet, selvom de i praksis ikke gør det store for at lade være med at flyve, og de heller ikke stemmer efter det angiveligt store grønne engagement. Lidt ligesom folk, når man spørger i meningsmålinger om kulturforbrug, går i teateret i et omfang, der klart overstiger antallet af teaterbilletter, der bliver solgt, fordi man godt kan lide at forestille sig, at man er mere finkulturel, end tilfældet er.

Det er muligt, jeg tager fejl. I så fald må man imidlertid forvente en regulær jordskredssejr til folketingets grønneste partier. Ikke mindst Alternativet.

15.14

Jarl Cordua

Kommentator og radiovært

Det går jo strålende for Socialdemokratiet i valgkampen, hvor flere målinger viser at op mod 30 mandater står bag en ny S-regering. Det kunne derfor være spændende at høre mere til fra den mand, der bliver den suverænt mest magtfulde de næste fire år, når det gælder den økonomiske politik nemlig den sandsynlige finansminister Henrik Sass Larsen. Hvorfor er det borgmester Gyldal fra Herlev, Dan Jørgensen og andre fra 2. hylde, der i valgkampen præsenterer S-politik? Er Sass gemt væk med vilje? Har offentligheden hørt andet end at han er meldt frisk til valgkampen? Sidst med en klarmelding 1. maj om, hvordan han glædede sig til, at Radio24syv snart lukker ned.

14.15

Asmus Leth Olsen

Professor MSO med fokus på den offentlige sektor

Meningsmålinger er generelt gode, og vi lærer en masse om partierne tilslutning ved at bruge dem. Men ved folketingsvalget 2015 ramte målingerne ikke Dansk Folkepartis store fremgang. Rent grafisk lignede målingerne derfor en »hockey stick«, hvor vælgernes endelig dom var »foden«, og målingerne op til valget var »skaftet«. Navnet referer til klimavidenskaben, der har en lignende omdiskuteret grafik af verdens gennemsnitstemperatur.

I snit blev DF undervurderet med tre procentpoint i 2015. Vi undersøgte senere sagen og fandt frem til, at det nok ikke er fordi, at vælgerne ikke tør stå ved deres partivalg, når de kontaktes af meningsmålingsinstitutterne. Forklaringen lå nærmere i sammensætningen af stikprøven.

Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at vi vil stå i samme situation i 2019. Ved kommunalvalget i 2017 var der således ingen særlige problemer med at undervurdere DF. Samtidig vises nogle gennemsnit af meningsmålinger nu også med større usikkerhedsmargin.

Det betyder ikke, at de nødvendigvis er mere præcise, men det betyder, at de er mere åbne om, hvad usikkerheden faktisk er. Det sker blandt andet ved at indregne den historiske usikkerhed i målingerne fra tidligere valg. Det vil sige, at hvor gode vi før har været til at ramme et partis tilslutning, indgår i vores bud på usikkerheden for 2019.........

© Berlingske