We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Er der et politisk rum til familiepolitikken?

1 0 0
13.05.2019

16.35

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Kristendemokraternes nye (midlertidige) formand, Isabella Arendt, er ude i flere medier og sige, at hendes førsteprioritet er børne- og familiepolitikken.

Egentlig ikke så overraskende. Det er en gammel mærkesag for Kristendemokraterne - helt tilbage fra dengang, partiet hed Kristeligt Folkeparti.

Men måske er der faktisk et politisk rum til familiepolitikken. Andre partier taler ikke meget om den traditionelle kernefamilie, der tydeligvis er KDs og Arendts hjerteblod. Når Mette Frederiksen siger, hun vil være børnenes minister, så er det ikke på den bane, hun spiller. For Frederiksen handler det mest om offentlig velfærd til børnene.

Og skal man have politisk medvind i dag, skal man som bekendt sige noget markant andet end de andre. Det gør Isabella Arendt sådan set.

For man kan godt argumentere for, at den politiske midte over tid har rykket sig langt væk fra traditionel familiepolitik. Tag eksempelvis Socialdemokratiets forslag til en ny arveafgift, der kan betyde, at nogle danskere får en marginal arveafgift på næsten 50 procent.

Reelt er det jo en afgift på familier. En øget beskatning af de helt særlige relationer i en familie.

14.49

Niels Jespersen

Kommentator og historiker

Forfatteren Carsten Jensen har skrevet endnu en bog, der ligesom de foregående er en boblende skidtspand af perfiditeter, som han hælder ud over hovederne på ikke mindst de socialdemokratiske politikere. Således beskrives Mattias Tesfaye som Martin Henriksens åndelige tvilling, mens Mette Frederiksen beskyldes for at bakke om om højrepopulisternes flygtningepolitik.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan valget ender, men det er min klare overbevisning, at når Socialdemokratiet står til en knusende sejr, skyldes det i høj grad, at man er begyndt at ignorere højt og flot, hvad Carsten Jensen og andre tonekunstnere mener om partiets politik.

Læg dertil ligegyldighed over for Zenia Stampes domme over socialdemokratiets historiske arv og skuldertræk til lederne i Politiken og Information, for slet ikke at nævne de tendentiøse »something is rotten in Denmark« artikler i the Guardian.

14.39

Lars Trier Mogensen

Kommentator og vært på »Det røde felt« på Radio24syv

Stemmespildet kommer til at slå rekorder i den borgerlige blok. For selv hvis miraklet skulle indtræffe – og de borgerlige partier samlet set skulle ende med at skrabe over 50 pct. af stemmerne sammen – vil det næppe være nok til de afgørende mandater. Ganske enkelt fordi flere partier vil ryge under spærregrænsen.

Senest har det oplagt taktiske formandsskift hos Kristendemokraterne – fra den konfuse Stig Grenov til den entusiastiske Isabella Arendt – gjort ondt værre for Venstres formand. Med endnu større sandsynlighed vil Kristendemokraterne nu kunne snige sig op lige under spærregrænsen og dermed maksimere stemmespildet. Spørgsmålet er efterhånden kun, om de blå partier ender med at miste flere stemmer, end venstrefløjen gjorde i 1988 med dengang i alt 4,9 pct. Arendt-faktoren gør reelt en blå regering endnu mere plausibel.

13.50

Asmus Leth Olsen

Professor MSO med fokus på den offentlige sektor

Berlingske har det, Altinget har det, forskerkollegaen Erik Gahner Larsen har det, og nu har fagforeningen DJØF det også: Et snit af alle meningsmålinger.

Det er gode nyheder for forbrugerne af politiske nyheder, der kan få mere sikkerhed og mindre tilfældighed og skævhed, når de vil vide noget om partiernes tilslutning. Nu mangler vi blot, at nogen byder sig til med et gennemsnitsnit af meningsmålingsgennemsnit.

Det ville faktisk være mindre tosset, end det umiddelbart lyder. De nye tal fortæller os blandt andet, at der er 25 pct. sandsynlighed for, at Nye Borgerlige ikke kommer i Folketinget.

13.44

Stine Bosse

Formand for Europabevægelsen

Hov, hvad sker der her? Er der journalister tilstede? Eller lader I jer skræmme af tanken om trollehæren...

I weekenden var billedet af Stram Kurs'........

© Berlingske