We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Det ingen taler om

1 0 0
20.05.2019

22.41

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Daginstitutionsnormeringer. Klima. Friskoler vs. folkeskoler. Nedslidning og pension. Gymnasier og omprioriteringsbidrag. Udlændinge og offentlige udgifter.

Valgduellen på TV 2 i aften var egentlig symptomatisk for dansk politik. Lige så meget for hvad der ikke blev talt om, som for hvad der blev talt om.

Alle i denne valgkamp taler om, hvor og hvordan pengene skal bruges. Ingen taler om, hvorfra pengene skal komme. Det er som om, de bare er der.

Hvilket jo er løgn. Millioner af danskere står hver dag op, arbejder hårdt og sørger for, at pengene er der.

Det er utroligt, at de danskere ikke fylder noget i valgkampen. Og altså heller ikke i en TV-duel mellem to kandidater og et medie, der åbenbart var helt på bølgelængde i vurderingen af spørgsmålet om, hvor pengene skal komme fra: Det er bare helt uinteressant.

21.59

Jarl Cordua

Kommentator og radiovært

Vælgerne fik en underholdende debat i en sjældent set hjertelig tone mellem de to kandidater.

Begge kandidater fremstod som overskudsmennesker, der skruede op for charmen, og niveauet var generelt højt.

Når det kom til klare svar, så levede debatten nok op til de i forvejen lave forventninger. Interessant nok at Mette Frederiksen garanterede, at hun ikke vil være statsminister, hvis de Radikale og Enhedslisten tvinger hende til at føre en slap udlændingepolitik.

Mette Frederiksen kan være tilfreds med en debat, som hun ikke tabte. Hun kom af med sine budskaber og angreb Løkke effektivt, mens hun gled af på hans vedvarende forslag om konkrete kompromisser og SV-samarbejde.

Løkke kan være tilfreds, da han nærmest fremstod som genfødt politiker befriet fra alle lænker og fri til at bejle til Socialdemokraternes formand, der dog konsekvent modstod frieriet helt uden forsøg på at hykle nogen form for hjertelighed.

21.43

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Jeg har i dag skrevet en kommentar i Berlingske, hvor jeg er kritisk over for statsminister Lars Løkke Rasmussens åbning for en SV-regering med mere i den samtalebog, der kom i torsdags.

Det synspunkt står jeg ved. Men det var omvendt interessant at se valgduellen i aften mellem Løkke og Mette Frederiksen. Særligt i den første halvdel talte Løkke uafladeligt om at bygge broer og række ud og samarbejde og finde hinanden.

Strategien er givetvis forankret i en analyse af, at mange danskere faktisk gerne ser sådan et samarbejde hen over midten. Det mærkede man faktisk også i studiet: Da det handlede om at bygge broer, var Løkke i offensiven. Da det kom til at handle om forskelle og brudflader mellem V og S og de to partiledere, kom han senere i defensiven.

Men om det flytter stemmer mellem de gamle, nu temmelig opløste blokke? Dit gæt er lige så godt som mit, hvis jeg skal være helt ærlig...

21.38

Stine Bosse

Formand for Europabevægelsen

Det er to veloplagte mennesker, vi møder i aften på TV2. Dejligt at de går til hinanden og samtidig viser sympati for hinanden som mennesker!

Der er grund til at glæde sig over denne form for debat, og for at vi lever, hvor dette er modellen.

Den ufortyndede, ikke aggressive, men egentlig i betragtning af politiske forskelligheder, opbyggelige debat, kan noget.

Tak til begge kandidater for at ville alle os. Og (mest Lars) for at minde os om, at vi hører sammen med 494 millioner andre europæere, når store spørgsmål skal løses.

21.30

Mikkel Andersson

Kommentator og radiovært

En af de mere pudsige ting ved både den generelle debat og aftenens er, at både Mette Frederiksen og Lars Løkke er enormt forargede over ethvert forsøg på at bryde med konventioner med henblik på at stoppe for spontan asyl - dvs. flygtninge som rejser gennem et stort antal sikre lande for at søge asyl i Danmark.

Det samtidig med, at de begge i praksis synes stort set enige i, at stort set enhver politik, som minimerer tilstrømningen af spontane asylanasøgere, er en god ting - uanset om det er udrejsecentre, grænsekontrol, paradigmeskift eller andet. Det er selvfølgelig rimeligt nok at være utrolig bange for Det Internationale Samfund i forhold til konventionsbrud, men man burde dog være ærlige nok til at stå ved, at man i praksis er enige i målet.

21.27

Pierre Collignon

Debatredaktør, Berlingske

Man forstår godt, at Socialdemokratiet så nødig har villet fremlægge en samlet økonomisk plan. Når forslagene bliver konkrete, kan de lettere angribes, og så gør det ondt.

På ét område er S usædvanlig klar: Partiet vil reducere det tilskud, friskolerne får pr. elev fra 76 til 71 pct. af det, en folkeskoleelev koster. Målet er at overføre flere penge til folkeskolen, men det er ikke en vindersag, når Dansk Friskoleforening frygter, at S-forslaget vi lukke 100 friskoler landet over. Mette Frederiksen havde også svært ved at svare for sig, da forslaget blevet diskuteret under duellen på TV2.

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før S ændrer kurs og lægger spørgsmålet om tilskuddet til friskoler ned i en kommission. Jo mindre konkret, jo bedre.

21.19

Amalie Lyhne

Kommentator & lederskribent på Berlingske

Under aftenens tv-duel mellem statsministerkandidaterne har Mette Frederiksen netop lovet, at hun i morgen vil fremlægge sit bud på en egentlig økonomisk politik. Det var sandelig på tide!

Det er faktisk helt grotesk, at landets efter al sandsynlighed kommende statsminister endnu ikke har fortalt vælgerne, hvordan hun vil få statens finanser til at hænge sammen. Økonomer har længe kritiseret, at Socialdemokratiets økonomiske politik er umulig at forholde sig til, fordi partiet simpelthen ikke vil ud med sproget. Da Mette Frederiksen i efteråret præsenterede et finanslovsoplæg, var det højst usædvanligt blottet for tal.

21.04

Mikkel Andersson

Kommentator og radiovært

Meget kan man sige om Lars Løkke og hans opportunisme. Men i aftenens debat er det meget svært at se, at han er den mest pressede borgerlige statsminister i nyere tid.

På trods af historisk ringe meningsmålinger og et parlamentarisk grundlag i opløsning, virker han både overskudspræget, veloplagt og forberedt. Det ændrer næppe noget, da Mette Frederiksen også virker langt mindre groggy end i første statsministerdebat. Men at Lars Løkke stadig er fremragende i modvind, det er der ingen tvivl........

© Berlingske