We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Når mangfoldighed betyder, at man skal skamme sig over sig selv

4 11 232
06.01.2019

Ved juletid kunne den amerikanske avis New York Times berette, at organisationen Women’s March, der blandt andet arrangerede en stor demonstration i Washington D.C. mod præsident Donald Trump dagen efter hans indsættelse i januar 2017, var brækket over i to dele.

Hvad var årsagen til splittelsen? Jo, tilsyneladende at de ansvarlige bag Women’s March var uenige om, hvad man skal stille op i forhold til jødiske aktivister, der er en del af gruppen.

En af stifterne, en jødisk kvinde, er smidt ud af organisationen, der – som New York Times beskriver det – er i vildrede om, hvorvidt man skal betragte jøder som privilegerede hvide amerikanere, der bør skamme sig over deres historie som undertrykkere. Eller om jøder er en marginaliseret minoritet.

Hvis nogen skulle være i tvivl, er der tale om identitetspolitik i fuld vigør. Det vil sige, at det ikke er menneskets individuelle erfaringer og oplevelser, der er afgørende for, om man kan definere sig som privilegeret eller undertrykt. Det er derimod ens tilhørsforhold til den ene eller anden identitetsgruppering: Køn, race eller seksualitet – eller andet.

Går du i den vildfarelse, at den slags er noget, der hører fortiden til, så tager du grueligt fejl. Identitet ser ud til at blive en helt afgørende markør for samfundsdebatten og de menneskelige........

© Berlingske