We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kvæl ikke den globaliserede generation

4 1 6
24.03.2019

Forleden var jeg til en 90 års fødselsdag, en usædvanligt livfuld en af slagsen, og ved middagsbordet var jeg placeret mellem to kvinder, der var en generation yngre end jeg selv.

Den ene var amerikansk-eritreisk og boede i Portugal, hvor hun studerer den indvandrede afrikanske musikkultur til sin ph.d. Den anden var tunesisk-fransk og arbejder i Dubais forretningsverden.

Hvilket fik mig til at tænke på, at jeg selv var på min første flyrejse som 16-årig. Det var til Rhodos. Jeg har stadig i et gammelt fotoalbum de let rystede billeder af de græske øer, jeg tog ud ad vinduet fra maskinen, og kan stadig fornemme det slag af varme, som ramte os, da jeg trådte ud på landingsbanen og første gang var i subtroperne. Det var heeelt vildt.

I dag er 16-årige vesterlændinge i millionvis anderledes rejsevante. Min egen datter, der nu er i begyndelsen af 20erne, rejste allerede i teenageårene et betydeligt antal gange – selv. Til Rumænien, dybt inde i Transsylvanien. Til det sydlige Spanien på sprogskole. Til Indien, hvor hun boede privat; det var dog i regi af gymnasiet.

Tusinder og atter tusinder af unge bosætter sig i andre lande for at læse eller sidenhen arbejde. For dem er det at rejse ikke længere det at være turist på eksotisk opdagelse i en fremmed verden. Det er i mange tilfælde en helt naturlig del af........

© Berlingske