We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Giv folk ansvaret for deres liv. Så kommer friheden

4 3 95
27.01.2019

Jeg faldt over en gammel nytårstale forleden. Fra 1. januar 1983. Statsminister Poul Schlüter, stadig forholdsvis ny i embedet, i mørket bag skrivebordet forudskikkende et svært 1983. Med offentlige besparelser og hårdt arbejde. Genopretningen var begyndt.

I sig selv interessant. En statsminister, der bruger vinduet i nytårstalen til at understrege, at det bliver svært, hårdt – og med faldende levefod. Godt og vel et år senere vandt han folketingsvalget i januar 1984 stort og gjorde Det Konservative Folkeparti til et … folkeparti.

Men det var faktisk ikke det mest interessante ved Schlüters første nytårstale.

Det var i stedet den gennemgående insisteren på, at det der skulle bringe Danmark ud af 70ernes krisetilstand, først og fremmest var befolkningens egen følelse af ansvar.

Som den selv måtte sørge for at varetage.

Schlüter adresserede direkte forskellige befolkningsgrupper. Til erhvervslivet og lederne af de danske virksomheder lød det:

»Må jeg give mig selv lov til i aften at vende mig direkte til de mennesker, der har det direkte ansvar for ledelsen af vore virksomheder og sige til dem: I har en enorm vigtig opgave at løse og et ansvar både over for jeres virksomhed og over for alle os andre.

Vi vil fra samfundets side lægge tingene sådan til rette, at I får bedre vilkår at arbejde under.

Sådan at det ikke skal være håbløst at tage........

© Berlingske