We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gør dig klar til et 130 år langt otium

3 5 4
03.02.2019

Det kan virke uretfærdigt, men logikken bag den danske pensionsalder har nu engang i længere tid været sådan, at den må stige, fordi folk bliver ældre.

Nogle forskere spår, at de, der er børn i dag, takket være medicinske fremskridt og helt nye behandlingsmetoder kan blive op til 200 år, og at 100-årige vil være normalen.

Hvad tænker du om et 130 år langt otium?

Der bliver trængsel på aftenskolerne og golfbanerne. Det bliver også dyrt for det samfund, der via skatterne skal betale for den stigende levealder. Eller også risikerer vi et helt nyt proletariat bestående af fremtidens Metusalem-generation. Derfor logikken: Højere levealder er lig med en gradvist højere pensionsalder. Så kan folk gennemsnitligt forvente et vist antal år – 14-15 stykker – på pension.

Men nu er der opbrud i den opfattelse. Det skyldes, at ikke alle mennesker lever det samme liv. Nogle har et fysisk mere opslidende arbejde end andre. Det er hårdt for kroppen at være portør, rengøringsassistent eller hjemmehjælper, hårdere end at være kontoransat (om end det kan ramme fysikken på anden vis, fordi man ikke bevæger sig nok i arbejdstiden).

Derfor vil Socialdemokratiet gå til valg på at lade udvalgte grupper få ret til en........

© Berlingske