Türkiye’deki turizm (2) – Engelsiz turizm üzerine

Değerli okuyucularımız, 5 Temmuz 2024 de ilk bölümünü yayınlamış olduğumuz konuya devam ediyoruz. Sorduğumuz soruları içtenlikle cevaplayan engelsiz turizm uygulamaları uzmanı olan Adem Kuyumcu’ya teşekkür ediyorum.

Turizm işletmeleri neden engelsiz turizmi öncelemiyorlar, gelir getirici mi bulmuyorlar?

Otel yatırımcıları ve yöneticiler engelli konukların diğer konukları rahatsız edeceğini ve engelli konuk olması halinde diğer konukların oteli tercih etmeyeceğini düşünüyorlar. Bu son derece ayrımcı, insan haklarına aykırı ve yanlış bir yaklaşımdır. Engelsiz erişilebilir turizmde Türkiye, Avrupa ve Dünya pazarındaki potansiyelini bilmedikleri için gelir getirici bulmuyorlar.

Turizm Bakanlığı yönetmeliklerinde yazmasına rağmen gerekli denetimleri ve cezai uygulamaları yapmadığı için erişilebilirliği sağlamayı da önemsemiyorlar.

Turizm işletmelerine bir dönem erişilebilir turizm belgesi verilecekti, ne oldu? Verilen var mı?

Maalesef o konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Türkiye’de Türk Standartları’na uygun ve erişilebilirlik kılavuzu çerçevesinde hiçbir otel olmadığı için herhangi bir belgeli otel yoktur. Biz bu konuda danışmanlık vermek için çeşitli otellere teklifte bulunduk. Türkiye’nin ilk erişilebilirlik belgeli oteli olmaları için yaptığımız görüşmelerden de sonuç alamadık.

Böyle bir sertifikaya sahip turizm işletmesi cirosunu ne kadar arttırır?

Engelli ve yaşlı bireylerin çoğunluğu turizmde çok sıcak ve çok soğuk havaları tercih etmezler. Genellikle bahar aylarını tercih ederler. Bu durum turizm işletmelerinin sezonlarının uzamasına ve yoğun sezon dışında da müşteri alabilmelerine imkan sağlar. Verecekleri hizmetlere göre de cirolarına ve karlılıklarına katma değer oluşur.

Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bu konuda ilerleme var mı? Engelliler için bir turizm cenneti var mı? Avrupa’da engellilerin turizm harcamalarıyla ilgili veri var mı?

Engelsiz erişilebilir turizm konusunda tam olarak gelişme kaydetmiş herhangi bir ülke yoktur. Çünkü öncelikle ulaşım erişilebilirliğinin, kent mimarisindeki erişilebilirliğin ve iletişim erişilebilirliğinin........

© Aydınlık