Serebral Palsi ile değişen hayatlar

Dünya’da ve Türkiye’de yeşil renkle farkındalık yaratmak çocuk ve büyük bireylerin dikkatini çekebilmek için 6 Ekim günü Serebral Palsili (Cerebral palsy)bireylere yönelik farklı etkinlikler yapılmaktadır. O gün geldiğinde yeşil giysiler giyilmesi tercih edilmektedir.

Kas iskelet sistemi hastalığı (beyin felci) olan çocuklukta en çok rastlanan bu durum fiziksel engelliliği getirmektedir. Beyin gelişimini tamamlamadığı için doğum öncesi, sonrası ya da doğumun gerçekleştiği sırada hasar görmesi sebebiyle serebral palsi denilen engellilik durumu oluşmaktadır.

Beyine ne kadar erken müdahale edilirse hasar da o kadar az oluyor. Bu durum ilerleyici değildir. Hayat boyunca rehabilitasyon uygulanmasıyla büyük ve önemli gelişmeler sağlanmaktadır.
Serebral palsiye neden olabilecek durumları sıralayacak olursak düşük kilolu doğum, gebelikte veya doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları, kanın pıhtılaşma problemleri, anne–bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, ateşli hastalıklar, hamilelik döneminde alkol, sigara, uyuşturucu veya çeşitli ilaçlar kullanılması, yaşanılan psikolojik sorunlar ile karın bölgesine gelebilecek darbeler yer almaktadır. Bu doğrultuda davranış bozukluğu, zekâ geriliği, epilepsi,konuşma ve işitme bozukluğu, ağız ve diş sorunları, yutma ve beslenme sorunları ile kas-iskelet bozuklukları da ikincil tıbbi durumları ortaya çıkarmaktadır.

Dünya genelinde bu problemi yaşayan yaklaşık 18 milyona yakın birey vardır. Dünya ülkelerindeki araştırmalara göre bin çocuktan 2 ile 3’ü serebral palsilidir.
Türkiye’de her yıl 7 bine yakın bebeğe deserebral palsi tanısı konulmaktadır.

Hastalığın tedavisi maalesef bulunmuyor. Çünkü beyinde oluşan hasarın geriye döndürülebilmesi mümkün değil. Fakat tedavide en önemli unsur ailenin çocuğa ilgisi ve uyumu. Tedavide yetkin ve gelişmiş olan kurumlarda Fizik tedavi, ortopedi bölümü, çocuk nörolojisi, çocuk ruh sağlığı, göz, kulak-burun-boğaz, beyin cerrahi, beslenme, rehabilitasyon,........

© Aydınlık