Türkiye'de engellilerin ortez ve protez alımları için çeşitli düzenlemeler ve destekler bulunmaktadır. Bu destekler, engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı ve daha aktif bir şekilde topluma katılmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Türkiye'de SGK, engelli bireylerin ortez ve protez ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli destekler vermektedir. SGK'nın sağladığı bu destekler kapsamında, belirli bir oranda ödeme yapılarak engelli bireylerin ortez ve protez ihtiyaçları karşılanmaktadır. Engelli bireylerin SGK'dan ortez ve protez desteği alabilmeleri için öncelikle bir sağlık kurulu raporu almalıdırlar. Bu rapor, engelliliğin türüne ve derecesine göre düzenlenmekle birlikte engelli bireyin hangi tür ortez veya proteze ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir.
Türkiye'de çeşitli devlet destekli merkezler engelli bireylere ortez ve protez temini konusunda destek sağlamaktadır. Bu merkezler, engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun ölçümler yaparak ve gereksinimlerine göre özel ürünler sağlayarak destek sunmaktadır. Bu destekler, engelli bireylerin daha bağımsız ve aktif bir yaşam sürmelerine olanak sağlamaktadır. Bedensel engelli bir bireyin en önemli yardımcısı (uzuv) kullandığı protezdir.
Türkiye 'de engelli bireylerin protez ihtiyaçları SUT (Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Tebliği) tarafından genelge ile belirlendikten sonra Resmî Gazete 'de yayınlanmakta. SUT Tebliği sadece protez ve ortez fiyatlarının belirlenmesine değil, tüm listede bulunan uygulama ve sağlık hizmetlerindeki ihtiyaç kalemlerinin güncellenmesine de yardımcı oluyor. Maalesef listede protezler ve uygulama ücretleri için 2013 tarihinden 2022 tarihine kadar hiçbir güncelleme yapılmadı. SUT'taki fiyat güncellemesinin yapılmaması, 9 yılda artan protez ücretlerindeki fiyat........