Özellikle genç okurların yakın tarihimizdeki Jön Türk-İttihat Terakki olgusuna yönelik bir ilgisi olduğu, bu alana dönük okumaların fazlalaştığı söylenebilir. Gençler, Osmanlı tarihinin en hareketli dönemlerinde ortaya çıkan bu devrimci hareketlere karşı yoğun bir merak içindeler ve konuya dair araştırma-inceleme boyutunda hayli zengin bir külliyatın olduğu da malum.
Araştırma kitaplarının yanı sıra edebiyat alanında da okunacak bolca kitap mevcut. Ahmet Mithat Efendi’nin “Jön Türk” romanından Mithat Cemal Kuntay’ın “Üç İstanbul”una, Yakup Kadri’nin “Bir Sürgün”ünden Nahid Sırrı Örik’in “Sultan Hamid Düşerken”ine açılan yelpazede pek çok roman, Jöntürk-İttihat Terakki gerçeğini sanatsal bir üslupla sunuyor okurlara. Bu kapsamda, birini çok eskiden, diğerini yeni okuduğum iki romana, Bekir Fahri’nin “Jönler”ine ve Fazlı Necip’in “Menfi / Sürgün”üne dikkat çekmek istiyorum.
Bekir Fahri, II. Abdülhamit’in baskıcı yönetimine karşı çıktıkları için Mısır’a sürgün edilen ya da hapis cezasından kaçarak bu ülkeye gelen Jöntürk aydınlarını anlatıyor “Jönler”de. Kendisi de bir Jön Türk olan yazar, sürgünlerin yaşadığı olayları, zorlu yaşam koşullarını, iç çatışmalarını, birbirlerine karşı yer yer nefrete varan ilişkilerini dökmüş........