Hafta başında Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğine dair haberler ajanslar tarafından duyuruldu. Türkiye'nin BRICS'e yönelik yaklaşımını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, şunları söyledi: "Türkiye gibi önemli ortaklarımız dâhil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak.
Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana." Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan da gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti. Söz konusu gelişmeler Batı ekonomisine bağımlı olan Türkiye’nin bu cendereden çıkması adına çok olumludur.
BRICS uluslararası ekonomik bir güç olarak tanımlanıyor. Üye ülkeler arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur. BRICS, kurucu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika). 2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. BRICS’e katılmak isteyen ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor. 2024 yılında 5 ülkenin katılımıyla birlikte (Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır) BRICS üyeleri sayısı 10’a yükseldi. Geçen yıl en az 30 ülke BRICS’e katılmak için talepte bulundu.
BRICS tamamen gelişen ülke ekonomilerinden oluşuyor. Bünyesinde dünya ekonomisinde en çok gelecek vaat eden Çin, Hindistan, Rusya gibi güçlü ekonomileri bulunduruyor. Dünya nüfusunun yüzde 41,1’i BRICS üyesi........