Çok daha önemli ve içgörülü bir kitap ise Brezilyalı Marksist ekonomistler Adalmir Antonio Marquetti, Alessandro Miebach ve Henrique Morrone'a ait. “Eşitsiz Kalkınma ve Kapitalizm” (Unequal development and Capitalism) başlıklı kitapta yazarlar eşitsiz kalkınmanın kapitalizmin tanımlayıcı bir özelliği olduğunu savunuyor.
“Tarih boyunca, ülkeler ve bölgeler emek verimliliği büyümesinde farklılıklar gösterdi - yoksulluğun azaltılması ve kalkınmada önemli bir belirleyicidir - ve bazı ülkeler zaman zaman gelişmiş ekonomilerin verimlilik seviyelerine veya refahına yetişebilseler de diğerleri geride kalıyor.”
Küresel Güney ülkelerinin işgücü verimliliği ve dolayısıyla yaşam standartları konusunda asla 'aradaki farkı kapatamayacaklarını', çünkü Küresel Güney'deki sermayenin kârlılığının Küresel Kuzey'e kıyasla hızla eriyeceğini göstermektedirler.
Güçlü bir devlet müdahalesi olmadan, düşen kâr oranı ile emek verimliliğinin artırılması arasındaki çelişkinin üstesinden gelinemez. Yazarların belirttiği gibi, “Bu sorun birçok orta gelir tuzağı ülkesinde gözlemleniyor.
Bu durumlarda, devlet müdahalesi elzem hale geliyor ve Çin'de olduğu gibi kâr oranı düşerken bile yatırımı genişletiyor.” Aynen öyle. Çin'in şu anda ABD emperyalizmini çok korkutan arayı kapatma başarısı, düşen kârlılığın sermaye yatırımı üzerindeki etkisinin üstesinden gelen devlet öncülüğündeki yatırımlardan kaynaklanmaktadır.
(https://thenextrecession.wordpress.com/2024/07/17/feather-up-and-falling-behind/)
Bu arada, gelişmiş kapitalist ekonomiler, finans sermayesi üretken sektörü sıkıştırdıkça, önemli bir gelişmede istikrarlı bir şekilde sona eriyor.
Bu, İngiltere için yeni bir kitap tarafından grafiksel olarak ortaya konmuştur, Angus Hanton son kitabı Vassal State – How America Running Britain'da, ABD şirketlerinin ve finansının İngiliz endüstrilerinin kalan büyük bölümlerinin sahibi olma ve kontrol etmede oynadığı baskın rolü göstermektedir.
Bu ABD devralması, Muhafazakar Thatcher'dan İşçi Partisi'nin Blair'ine kadar ardışık İngiliz hükümetleri tarafından kabul edilmiş ve hatta teşvik edilmiştir.
Hanton, Thatcher'ın görevdeki ikinci tam yılında, 1981'de, İngiltere hisselerinin yalnızca yüzde 3,6'sının yurtdışında sahip olunduğunu göstermektedir. 2020'ye gelindiğinde bu sayı yüzde 56'dan fazlaydı. ABD şirketlerinin Avrupa'da sahip olduğu tüm varlıkların yarısından fazlası İngiltere'dedir.
ABD şirketlerinin İngiltere'de, Almanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve İsveç'teki çalışanlarının toplamından daha fazla çalışanı vardır. En........