Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde 2024 ikinci çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerini kamuyla paylaştı. TÜİK, 15-34 yaş arası nüfusu genç nüfus olarak sınıflandırıyor. TÜİK’e göre bu yaş aralığındaki nüfus 24 bin 318 kişi imiş. Bu kişilerin yüzde 26’sı NEET (Ne Öğretimde veya Eğitimde Ne İstihdamda) öbeğinde yer alıyormuş. Çok ciddi bir rakam, sizce de öyle değil mi?
İşsizlikte 2024 Haziran ayındaki sıçramanın gençleri daha da çok etkilediği açık! Zaten enflasyonlu durgunluk (stagflasyon) ve enflasyonlu küçülme (slumpflasyon) muhabbetleri de bu aralar çok yoğun! Gelecek aylarda işsizliğin artması olasılığı da çok yüksek gözüküyor.
Birleşmiş Milletler olsun, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) olsun genç kavramını 15-24 yaş öbeğindeki bireyler için kullanmaktadır.
Özellikle 15-24 yaş grubundaki bireylerin (gençlerin) işgücüne katılım oranı birçok OECD ülkesine göre çok düşüktür. Örneğin 2002-2021 döneminde Türkiye’de yüzde 39,99 iken İzlanda’da yüzde 74,81’dir. Ülkemizde 15-24 yaş aralığındaki 11,7 milyon kişinin içindeki NENİ oranı yüzde 20,8 imiş. Bu NENİ’lerin içinde 1,34 milyon kişi de yüksek öğretimli! Üniversite iş garantisi anlamına gelmiyor, çalıştırılabilir olmayabilirsiniz. Varsayalım çalışıyorsunuz, ama eğitim gördüğünüz alanda ve uygun bir konumda mı çalışıyorsunuz acaba (kalite ile indirgenmiş istihdam hesaplanmadığı için bilmiyoruz!).
Evet. Birçok bilimsel çalışma kadınların istihdam oranı ve işgücü katılım oranlarının erkeklere göre daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır, örnekse Ayşe Aylin Bayar ve Nebile Korucu-Gümüşoğlu (2024).
Gençler çalışıyor olabilir ama buna karşın yoksulluk içinde olabilir. Yoksulluk çeşitli biçimlerde tanımlanabilmektedir. Bunlardan biri Dünya Bankası’nın tanım yaklaşımıdır, şöyle ki: Günde 5,5 Satın Alma Gücü Paritesi ABD Dolarının altında geliri olanlar yaklaşık olarak........