Farklı Kungfu uygulamaları

Öncelikle tanımı Wushu Federasyonu’nun sayfasından aktaralım: “Wushu: (Pinuin: Wushu) Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genel de Kung-Fu (gongfu) olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. Çince Kung-Fu terimi beceri anlamına gelir; savaş sanatlarının dışında da bir alanda kullanılabilir. Buna karşılık Wushu Savaş Sanatı anlamına gelir. Wushu, Türkçe’de Vuşu diye teleffuz edilen Çin savunma sanatının genel adıdır.

Wu: savaş, fiziksel uygulama, otorite,

Shu: sanat, teknik, yetenek anlamlarına gelir.

Bir başka deyişle Wushu; savaşma sanatı veya fiziksel yetenek anlamına gelmektedir. Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobatik koreografi hareketler ve Uzakdoğu felsefesi ve Kung-Fu da Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. Kişisel gelişimin, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.”

Wushu, Çin kültüründe bir savunma sporu olarak öne çıkıyor. Saldırının da aslında içerisinde var olduğu, akrobasi ve balenin de kullanıldığı bir spor dalı olan Wushu, 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir gösteri sporu olarak da öne çıkmaya başlıyor.

Shaolin kungfu'su çevik hareketleri, dirençli ruhu, zarif hareketleri veya güçlü vuruşları içerebilir. Yaşı, ırkı, cinsiyeti veya vücut tipi ne olursa olsun her Shaolin öğrencisi ortak bir inancı paylaşır. Bu inanç sadece dövüş sanatları becerilerinin........

© Aydınlık