Çiftçilerimizin uyum yeteneği ve teknik becerileri hayli yüksektir. Adını doğru söyleyemedikleri ürünleri bile başarıyla yetiştirebiliyorlar. Teknik başarı çok önemlidir. Çünkü teknik başarı olmadan ekonomik başarı sağlanamaz. Teknik başarının önemli ölçütlerinden biri verimdir. Hem bitkisel üretimde hem de hayvancılık üretim dallarında en yüksek verimi almaya çalışanlar vardır.
Yüksek verim; gübre, ilaç, çekigücü, işgücü, kaba ve kesif yemler gibi girdileri daha yoğun kullanarak sağlanır. Yoğun kullanım birim alana yani dekar başına daha fazla gübre atmak, sağmal inek başına daha fazla karma yem vermek anlamına gelmektedir.
Bütün bölgelerimizde çiftçiler “maliyet yüksek” demektedir. Çiftçinin kastettiği kullandığı girdilerin tutarıdır. Bir girdinin miktarı ile söz konusu fiyatı çarpılarak bulunur. Satın alma fiyatının üzerine işletmeye taşıma, depolama ve uygulama giderlerinin de eklenmesi gerekir. Kullanılacak girdi miktarı ürün ve girdi fiyatına göre değişir. Hedef en yüksek verime değil ekonomik optimuma ulaşmak olmalıdır. Yani getirisi masrafından fazla olmalıdır.
Bitkisel üretimde en fazla kullanılan besin elementleri azot, fosfor ve potasyumdur. Azotlu gübreler fazla miktarda enerji kullanarak petrol türevleri ve doğalgazdan üretilir. Ülkemiz petrol ve doğalgaz yönünden zengin değildir. Bu nedenle akaryakıt ve enerji maliyeti yüksektir.
Yurdumuzda saptanan fosfat kayalarındaki fosfor oranı düşük olduğundan işletilmesi........