Darwin’in Gemi Günlüğü’nden Bir Kesit: Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu

1858’de ön çalışmalarını tamamlamayıp 1859’da yayımladığı “Türlerin Kökeni” adlı kitabıyla bilim dünyasında âdeta bir devrime imza atan Charles Darwin, 1809’da İngiltere’de doğdu. Edinburgh Üniversite’sinde tıp öğrenimi, Cambridge Üniversitesi’nde ise teoloji öğrenimi gören Darwin, ilgi alanını canlılara çevirdi ve türlerin kökenine dair araştırmalarda bulundu. “Doğal seçilim yoluyla evrim” kuramıyla evrim düşüncesini sağlam temeller üzerine oturttu ve ve biyoloji bilimini kökten değiştirdi.

Darwin, genç yaşlarından itibaren bilim dünyasının içinde yer aldı ve evrim kuramı öncesindeki çalışmalarıyla da başarısını tescilledi. Henüz 30 yaşındayken Jeoloji Cemiyeti ve Kraliyet Bilimler Akademisi’ne kabul edildi. Bunda en büyük pay sahibi ise HBS Beagle adlı gemiyle 5 yıl süren bir dünya gezisine çıkmasıydı. Bu uzun yolculukta Darwin sayısız deneme, makale, gezi yazısı, günlük ve daha birçok içerik kaleme aldı. Gözlem ve keşiflerini yolculuk sonrasında bir bir yayımlayan Darwin, ileriye dönük başarı sinyallerini zaten vermeye başlamıştı.

Gezi yazısı ve günlük karışımı olan, “anlatı” olarak ifade edilebilecek bir kitap “Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu”. Elbette çok daha büyük bir kitabın içinden alınmış olan küçük bir bölüm olduğunu da eklemek gerek. Can Yayınları’nın........

© Aydınlık