Sorun sadece isimsizlik değil

Dünkü Aydınlık’ın manşetinde çok önemli bir soruna işaret ediliyordu. Sosyal medyada anonim yani isimsiz hesaplar açmak, suç işleme eğilimindeki insanlar için bir imkân yaratıyor. Gerçek adı sanıyla meydana çıkmayan, uyduruk bir mail adresi ve kullanıcı adı alan bazı kimseler, anonimliğin arkasına gizlenerek her türlü değeri ayaklar altına alabileceklerini zannediyorlar. Bu doğru. Fakat eklenmesi gereken sosyolojik bir boyut daha var: Simülasyon kültürünün etkileri!

Fransız düşünür Jean Baudrillard, teknolojinin ulaştığı aşamada gerçekliği kaybettiğimizi ve onun yerine medya aracılığıyla simüle edilmiş bir gerçeklik inşa edildiğini söylemişti. Eskisinin yerine gelen ve eski gerçeklikle hiçbir ilişkisi olmayan bu hipergerçek durumu kendi kültürel değer sistemini de beraberinde getiriyor.

İki genç kızın katledildiği olaydan sonra, sosyal medyada çok sayıda ifşa edici video dolaşıma girdi. Bunlara bakınırken bir video gördüm. Kendi odasından canlı yayın açmış bir oğlan çocuğu, karşısında bir-iki izleyici bulunca, pankreas güreşçisi hareketleriyle yatağının üzerindeki Kuran-ı Kerim’in üzerine zıplıyordu. Bu davranış, neresinden bakarsanız aptalca bir kutsal değer ve toplum “eleştirisiydi.”

Gençlik çağlarında büyüklerin temsil ettiği gelenek, görenek ve yaşam tarzlarına yönelik sorgulamalar, arayışlar ve buradan çıkan bazı başkaldırılar, sivrilikler bir dereceye kadar anlaşılabilir bir şeydir. Fakat esas sorun, bu gençlik bunalımları eskiden arkadaş grupları içindeki tartışmalarda kalırdı. Şimdi bu bunalımlar, canlı yayın açarak ulusal gündem oluşturabiliyor.

Toplumsal........

© Aydınlık