Darbe (Coup D’etat), askerlerin veya seçilmiş yetkililer dışında kalan diğer kimselerin hükümeti devirerek yönetime fiilen el koymalarıdır. Tam söylenişi ‘hükümet darbesi’dir. Yasadışıdır, emrivakidir ve fiziksel zor kullanımı gerektirir.
28 Şubat 1997’de asker yönetime fiilen el koymadı ve darbe olmadı. Düşünce dünyamızı felç eden sorun, bir olağanüstülük ile karşı karşıya olmamız ama adını koymakta zorlanmamızdı. 28 Şubat olayı, her zamanki durumu açıklamak için kullandığımız kavramların karşılayamadığı bir durumdu.
28 Şubat’ta ordunun bir hükümet darbesi yapmadığı aleni bir gerçek olduğu için, durumu anlatmakta zorluk çeken düşünce dünyamız, ‘postmodern darbe’ diye bir saçmalığı benimsedi. Bu kavram hiçbir şeyi açıklayamadığı halde, çaresizlikten kabul edildi ve yayıldı. Oysa darbe teriminin önüne postmodern, pre-modern ya da ultra modern diye bir sıfat eklediğinizde durumu açık seçik hale getiremiyorsunuz. Çünkü sonuç olarak hepsinin yüklemi ‘darbe’ oluyor ama ortada darbe yok! Zaten postmodern darbe nedir, onu klasik hükümet darbesinden ayırt eden ölçütler nelerdir gibi sorulara cevap vermeye ne siyaset bilimcilerimizin ne gazetecilerimizin ne de siyasi liderlerin hiçbiri yanaşmadılar. Zihinsel konformizm galip geldi.
Türkiye’de 27 Mayıs 1960’ta ve 12 Eylül 1980’de yaşananlar klasik anlamda darbe idi. Buna karşılık 12 Mart 1971’de ve 28 Şubat 1997’de ordu, hükümet(ler) üzerinde zamana........