Karar Kuramında Türk Kılıcı Etkisi

İnsan yaşantısı kararlar ve sonuçları ile sürüp gitmektedir.

Kararlar, kısıtlar eşliğinde yapılan tercihlerdir. Kısıtlanmadığımız durumlarda seçenekler de yoktur.

Karar kelimesi, “aralarında bir seçme yapma zorunluluğu olan olanaklardan birini seçme edimi ve bu edimin sonucu”; karar verme ise, “karar birimlerinin belirlenmiş bir ya da daha fazla amaca ulaşmak için var olan çeşitli seçenekler arasında seçim yapmalarına yönelik davranış biçimi” olarak tanımlanmaktadır.

Belirsizlik ortamında karar alma oldukça zordur. Karar Teorisi, Kısıtlar Teorisi, Oyun Teorisi gibi bilimsel sistemler en uygun kararın belirlenmesi için çeşitli yaklaşımlar öne sürmektedir.

Klasik rasyonel karar verme anlayışına göre karar verici kendi çıkarlarını ön planda tutarak rasyonel kararlar alma eğilimindedir.

Toplumsal kararlarımız kişisel kararlarımızın toplamıdır denilebilir mi? Sınıfsız, kaynaşmış bir toplumda kabul edilebilir. Günümüzde ise toplumsal kararlar olarak nitelendirilen tercihler emperyalist etki araçları tarafından çeşitli yöntemlerle yönlendirilme tehdidi altındadır.

Karar verme süreçlerini tanımlayan bazı kavramlar vardır. Karar süreçlerinin temel bileşenleri, karar verici, hedef ve ölçütler, alternatifler, karar........

© Aydınlık