Å forvalte det samiske folkets tillit
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
NRK kunne enkelt ha initiert en debatt om kriteriene for valgmanntallet uten å engasjere slektsforskere til å undersøke språkbruken til enkeltpersoners oldeforeldre.
Sametingets erfaring med å forvalte valgmanntallet viser at eldre offentlig tilgjengelige registre ikke alltid inneholder tilstrekkelig eller riktig informasjon når det gjelder samisk språkbruk i samiske familier. Særlig gjelder dette registrering av samisk språkbruk i områder hvor det samiske språket på grunn av fornorskningspolitikken ikke skulle snakkes offentlig, og helst skjules så godt som mulig.
Sametingets valgmanntall forvaltes av Sametingets plenumsledelse, med utgangspunkt i samelovens regler. Begjæringer om å skrives inn i valgmanntallet behandles av Sametingets administrasjon etter forvaltningsloven. Det gjøres en vurdering av om den som begjærer seg innskrevet i valgmanntallet oppfyller de objektive kriteriene om at vedkommende selv, foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre hadde samisk som hjemmespråk. Er man barn av noen som står eller har stått i Sametingets valgmanntall, kan man også kreve seg innført i Sametingets valgmanntall. I tillegg skal den som sender inn en slik begjæring erklære at vedkommende oppfatter seg selv som same.
Forvaltningen av Sametingets valgmanntall baserer seg på det samiske folkets tillit, valgmanntallet er selve grunnstenen for det samiske demokratiet i Norge.
Sametinget er det samiske folkets representative organ, et urfolksparlament som er etablert for å ivareta og fremme samenes rettigheter som folk. Sametingets rolle er knyttet til den........
© Avisa Nordland
visit website