Bør Helse Nord kutte i svært lønnsom helsetjeneste?

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styret i Helse Nord RHF tar 29.05 stilling til et forslag om en vesentlig reduksjon i finansieringen av Nord-Norges fremste senter for arbeids- og miljøhelse, nemlig Arbeids- og miljømedisinsk seksjon (AMS). AMS er lokalisert på UNN og yter tjenester bredt ut til Nordland, Troms og Finnmark. Dersom kuttet vedtas, betyr det stopp i det meste av bistanden til forebyggende arbeidsmiljøarbeid ved nordnorske sykehus, næringsliv, øvrige virksomheter og samfunnet ellers.

AMS har spesialkompetanse når det gjelder sammenhenger mellom det vi kan utsettes for i arbeid og øvrig miljø, sett opp mot hvilke sykdommer det kan føre til. Eksempler på dette er fiskeriarbeideren som får astma av å jobbe med fisk, bygningsarbeideren som har jobbet med asbest og fått lungekreft, sykepleieren som faller ut av arbeidslivet på grunn av mobbing og elevene som får plager og nedsatt læring ved dårlig inneklima.

I tillegg til å undersøke pasienter har AMS omfattende kompetanseoverføring og samarbeid bredt ut til Nord-Norges nett av bedriftshelsetjenester og kommunenes miljørettede helsevern. Dermed nås et stort antall arbeidstakere og befolkningen ellers. AMS forsker på og sprer kunnskap om hvordan virksomhetene i nord kan forebygge sykdommer, bl.a. i fiskeri- og smelteverksindustrien. Vi bistår ved konkrete problemstillinger på arbeidsplassene og miljøet for øvrig, samt gir........

© Avisa Nordland