Helse Nord trenger mer penger, bedre rekruttering og stabile tjenester. De foreslåtte nedleggelsene i Nord-Norge løser ingen av disse problemene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høringsnotatet legger opp til sentralisering av døgnplasser til de største byene i Nord-Norge. I forslaget som foreligger, flyttes 32 DPS-døgnplasser i distriktet fra lokalsykehus nær pasientene til regionale sykehus (bare i UNN og Nordlandssykehuset HF). Det totale antallet døgnplasser som sentraliseres i Nord-Norge er 58. Dette skjer helt i utakt med styringssignaler fra Hurdalsplattformen, Oppdragsdokumentet, Opptrappingsplan for psykisk helse og Helse Nords egen Regionale utviklingsplan, som alle slår fast at man skal ha en desentral helsetjeneste nært der folk bor. Risikovurderingene som er lagt til grunn for tilrådning er overordnet, upresis og utelater en rekke vesentlige risikoområder som burde vært grundig belyst. De mangler legitimitet.

Økonomi – små beløp og ukjente følgekostnader

Den totale effekten av alle forslagene om nedlegging og flytting utgjør kun en liten del av Helse Nord sitt estimerte underskudd i 2027. I tillegg er denne innsparingen «eksklusive investeringsbehov». Nordlandssykehuset har angitt at psykiatrien i Bodø i dagens bygningsmasse ikke kan «etablere forsvarlig, effektiv og moderne drift», og det er ønsket investeringer der for nærmere 1,3 milliarder ref.styresak 007/2021. Selv med mindre rehabiliteringer er det vanskelig å se at Helse Nord med noen grad av sikkerhet kan sannsynliggjøre en netto innsparing gjennom de foreslåtte endringene.

Rekruttering og utdanning

Helse Nord går imot egen kunnskap og strategi Lokal utdanning og praksis er i særklasse viktig for å rekruttere og beholde helsepersonell, både for kommuner og sykehus. De nedleggingstruede avdelingene i Vesterålen brukes til utdanning og spesialisering av logoped, ergoterapeut, fysioterapeut, psykologer, sykepleiere og på medisinstudiet. Medisinutdanningen........

© Avisa Nordland