Har vi ikke råd til å forebygge helseutfordringer nå, må vi senere ha råd til å behandle!

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I nedbemanningsprosessen til Bodø kommune er Frisklivssentralen foreslått redusert. Et slikt tiltak vil kanskje merkes på kort sikt med noen kroner spart, men på lengre sikt vil det føre til et større behov for helsehjelp, et økt antall pleietrengende, og paradoksalt nok økte utgifter for kommunen. Sykdomsbyrde og økende helseutgifter er store utfordringer for Bodøs økonomiske situasjon, og det er kritisk at vi bevarer de tiltak som er i tråd med utfordringsbildet. Hvis vi skal komme oss igjennom den økonomiske krisa vi står i, er vi nødt å tenke på forebygging som et kostnadseffektivt tiltak, og se at Frisklivssentralen kan være en del av løsningen.

Formålet med Frisklivssentralen er å fremme fysisk og psykisk helse og forebygge utvikling av sykdom ved å endre levevaner. Ifølge helse- og omsorgstjenesteloven er kommunene pålagt å tilby helsefremmende og forebyggende tjenester til befolkningen. Frisklivssentralen er en utprøvd og anbefalt måte å organisere slike tjenester på. Det å legge til rette for helsefremmende levevaner, og fremme håndtering av hverdagsbelastning og depresjon, vil forebygge for de sykdommene som koster........

© Avisa Nordland