We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Palau: restes, rostres, rastres

2 0 0
31.07.2019

A Joan Llinares

Deu anys donen per a moltes retrospectives, si mirem avui el que es coïa l’estiu del 2009. Un escorcoll al Palau, una confessió tèrbola i un frau milionari. I el miratge de l’oasi català esclatant pels aires. 3.650 dies després, cal tornar a negar que allò es reduís a la cobdícia rapinyaire de Millet i Montull. Davant la simplificació ritual de la història, escrita tan sovint a cops de silenci i versions oficials, caldrà recordar que hi havia –i hi ha– uns quants telons de fons inquietants: un sistema de poder que ha mutat relativament, escaires foscos de l’obra pública concertada i el finançament il·legal convergent en sentència històrica.

Resum sinòptic? Triangulació descarada, comissions a l’engròs i canonada de desviacions, en una porta giratòria del Palau on entraven recursos públics descontrolats i donacions privades de doble ús que sortien cap a destinacions acreditades: pel cap baix, el compte corrent de Millet i les finances de CDC. Podem dir, sí, que hi ha sentència, que CDC és en fase de dissolució, que està condemnada com a responsable civil a títol lucratiu i que ha de tornar 6,6 milions. També caldria afegir que els traginers de Ferrovial van quedar absolts, sí: però només per prescripció delictiva. Obligat recordar que els màxims responsables no han passat ni tretze dies a la presó i que del furtat n'han tornat ben poc –i això no els genera inseguretat, que rima amb impunitat?–. És la radical diferència entre ser ‘mena’ o ser, diguem-ho així, ‘amsa’: 'adults multireincidents sí acompanyats'. Acompanyats sempre pel poder del poder i pel poder del diner. Ja ho deia fa 10 anys la Maria Mas, del moviment veïnal del Casc Antic, que tant va denunciar el cas Palau: "El problema no és robar milions, sinó melons". La cantarella roïna continua, una dècada després.

Panoràmica general, el sistema català de partits ha viscut des d’aleshores una dissolució en curs –CDC– i dues liquidacions judicials........

© Ara.cat