Geniş kitlelere ulaşma gücü |
Dijital çağ, medyanın kim tarafından üretildiğini kökten değiştirdi. Bir zamanlar haberin kaderi birkaç büyük medya kuruluşunun elindeyken, bugün sahada tek başına çalışan bir foto muhabiri, bağımsız bir muhabir ya da bir YouTube kanalı bile milyonlara ulaşabiliyor. Peki bu dönüşüm, kamuoyunun haber alma hakkı için ne anlama geliyor?
Gerçekten neye ihtiyacımız var. Güçlü, bağımsız büyük medya şirketlerine mi yoksa çoğalan bireysel küçük girişimlere mi?
Büyük medya kuruluşları, muhabir, editör, hukuk departmanı, dış büro, savaş muhabirliği ekipmanı gibi maliyetli unsurları karşılayabilir. Bu güç, derin araştırma dosyaları ve uluslararası haberciliği mümkün kılar. Editoryal süzgeç, haberin teyit edilmesini sağlar. Bu, özellikle deepfake çağında kritik. Düzenli yayın akışı ve kurumsal iletişim standartları, izleyici için belirli bir güven duygusu yaratır.
Büyük şirketler, reklam, siyasi baskı ve ekonomik çıkar gruplarıyla iç içe olduğunda bağımsızlık zedelenebilir. Bürokrasi ve kurum içi hiyerarşiler, habercilikte çevikliği azaltabilir.
Büyük medya, “geniş kitleye........