We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Susanne Sjöstedt: Nej, så klart vi inte ska börja ransonera vård för att få bukt med vårdapparna – men nåt måste ju göras

2 4 0
22.01.2020

För vilken gång i ordningen det nu kan vara, larmas det om hur mycket regionmedborgarnas nyttjande av nätläkartjänster kostar regionens primärvård. Ja, hur mycket det kostar hälsocentralerna där den som använt en nätläkartjänst är listad, som därmed får ta notan.

Sju månader in i 2019 hade Region Västernorrland betalat lika mycket till privata nätläkarföretag som under hela 2018, 2,5 miljoner. Kostnaden för året landade till slut på 4,3 miljoner.

Med tanke på att vi bara i denna region snackar besparingsbehov på hundratals miljoner kronor låter det onekligen som en spott i sjön. Ja, det är det faktiskt även jämfört med kostnaderna för resten av primärvården.

Men att ökningen av tjänsterna bara fortsätter, och till allehanda.se av en Sundsvallsbo motiveras med att ”Det beror väl på att det är så svårt att få tid på vårdcentralerna”, gör ju att frågan om tillgänglighet till vård ständigt är på tapeten. Inklusive tillgängligheten till vård medborgarna........

© allehanda