menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ege Denizi’nde Asbest Tehlikesi

16 0
28.03.2026

Bilindiği gibi asbest, kanserojen kimyasallardan olup; mesela inşaat şirketleri kentsel dönüşüm uygulamalarında binaları yıkarken, yağmurlama sistemiyle tozların atmosfere yayılmasını önlemeleri gerekir.

Eğer dikkat edilmezse, havaya yayılan tozlar üst teneffüs yoluyla akciğerlerimize, alveollerimize (hava keseciklerine) kadar ulaşarak akciğer kanserine, silikozis vakalarına neden olabilir.

Asbest maddesi aynı zamanda gemilerin teknik donanımlarında ve metal aksamında da bulunduğundan, batılı ülkeler (ABD, İngiltere, İtalya, hatta Yunanistan bile) hurda gemilerinin söküm işlemini kendi denizlerinde (kendi kara sularında) yapmazlar.

Peki, nerede yaparlar? Bizim Aliağa’da, Petkim bölgesinde yaparlar.

Binlerce gros tonluk gemilerinin sökümü günlerce, haftalarca sürer. O süre içinde tonlarca hurda gemi........

© Akdeniz Gerçek