"Az eğitimli, düşük gelirli, at gözlüklü, inançlı insanlar, her dönemde, her yerde güçlü efendileri için çalıştılar, çabaladılar. Efendilerine biat ettiler."
17 Nisan 1940 tarihinde açılan, 27 Ocak 1954'te kapatılan Köy Enstitüleri, açılışlarının 84. yıldönümü vesilesiyle geçtiğimiz hafta tekrar gündeme geldi. Türkiye'ye özgü bir eğitim modeli olan Köy Enstitüleri ile ilgili olarak etkinlikler düzenlendi, çeşitli açıklamalar yapıldı. Sosyal medyada Köy Enstitülerinin önemi üzerinde yapılan paylaşımları okudukça yukarıdaki sözleri anımsadım. Düşündüm Köy Enstitüleri kapatılmasaydı Türkiye bugün nasıl olurdu?
Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük eğitim, kültür ve aydınlanma projesiydi. Kemalizm ilkelerine dayalı, Türkiye'nin özel koşullarına göre yaratılmış özgün bir eğitim modeliydi. İkinci Dünya Savaşı'nın olağanüstü koşullarına rağmen, 1940-1954 yılları arasında 21 Köy Enstitüsü eğitim vermişti. Enstitülerde, köylülere hem örgün eğitim veriliyor hem de modern ve bilimsel tarım teknikleri uygulamalı olarak öğretiliyordu. Her köy Enstitüsü'nün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı.1950'ye kadar kız-erkek karma bir eğitim öğretim uygulandı. Öğrencilere işe dayalı, uygulamalı, laik, çağdaş, çok nitelikli bir eğitim öğretim verildi. Kurulduğu bölgenin özelliklerine göre şekillendirildi.
Köy Enstitüleri'nin bir sonraki aşaması........