DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Birleşmiş Milletler 1997’den bu yana her 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutluyor. Gün kadının insan hakları temeline dayanır. Siyasi ve sosyal bilinci gelişen kadınların, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması hedefleniyor.
8 Mart'ın tarihi geçen yüzyıllara uzanır. 8 Mart 1857'de New York'ta 40 bin kadın dokuma işçisi 'eşit işe eşit ücret', çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni talebiyle grev başlatmıştı. Bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kitlenen 129 kadın işçi yaşamını yitirmişti. 8 Mart 1908'de de New York'ta 15 bin işçi kadın, daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesinin ardından Amerika Sosyalist Partisi 1909'da 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. 1910 da Uluslararası Kadın Konferansı her yıl bir 'Kadınlar Günü' düzenlenmesini önerdi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da, 1977'de 8 Mart'ı "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Dünya Kadınlar Günü, bana meslek yaşamım boyunca ilgiyle izlediğim kadının statüsü ile ilgili gelişmeleri anımsatıyor.BM'nin 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü ilan ettiği tarihhlerde, BM Daimi Temsilciğimizde görevli idim. O yıllarda, kadın hakları BM’nin üzerinde önemli durduğu konular arasındaydı.1980’de imzaya açılan , Türkiye’nin 1985’te onayladığı BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin hazırlık çalışmaları bu tarihlere rastlar. Türkiye’nin aktif olarak katıldığı bu çalışmalar sırasında delegasyonumuzca yapılan konuşmalarda,Türkiye Cumhuriyeti’nin kadın konusuna ilişkin olarak özgün bir tarihsel deneyim yaşadığı,Cumhuriyetin ilk 10 yılında, Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen reformların, bir yandan kadının yurtaşlık hakları kazanmasını, diğer yandan toplumun yeniden yapılanmasını sağladığı, böylece büyük bir toplumsal değişim yaşandığı vurgulanırdı.
Ülkemizde kadının statüsü konusu toplumumuzda 80’li yıllarda tartışılmaya başladı,90’lı........

© Akdeniz Gerçek