İnsanlık Alemi Veda Hutbesini Arıyor

Diyarbakır ÖNDER adına Başkan Yardımcısı Emekli Din görevlisi Fuat Ezgin ile Okul Aile Birliği Birim Başkanı Eğitimci Yazar Eyüphan Kaya tarafından TOBB Ferdi Yiğit Proje Anadolu İmam-Hatip Lisesi ziyaret edildi. Öğrencilere Veda Hutbesi temalı bir sunum Eyüphan Kaya tarafından yapıldı.

EDEP İzleme Kurulu Üyesi olan Kaya özetle şunları ifade etti.

Peygamberlik müessesinin insanlığa yol göstermek için önemli olduğu, Hz.Adem(as) ‘dan Hz.Muhammed(sav)’e kadar sahih rivayetlere göre 124 BİN Peygamber, 313 Resul ve 5 Ulul azım peygamberlerin geldiği ve yüce Allah bu peygamberler aracılığıyla insanlara kaliteli bir hayat için yol gösterdiğini söyledi.

Bakara Suresinin son ayetinde(amenerresulu…)müminlerin vasıfları sıralanırken; Müminlerin Resuller arasında ayırım yapmadıkları söylenir, yani biz bütün peygamberlere inanıyoruz ama Yahudiler Hz. İsa(as) ve Hz.Muhammed’i(sav) kabul etmezler, Hıristiyanlar ise Hz.Muhammed(sav)’i kabul etmezler, buradan da hak yol üzerinde olan Müslümanlar olduğu bir kez daha anlaşılıyor.

Müslümanlar; “Allahümme salli alaseyidina Muhammedin ve alihi ve sehbihi ve ala cemiil enbiyai vel mürselin” diyorlar.

Bugün de insanlık yolunu kaybetmiş aslında ilahi öğretiyi arıyor. Ben İnsan Hakları Cemiyeti Genel Başkanlığını yaptım, bir zamanlar ona dayanarak savuna yaptığımız İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Demokrasi gibi sözde evrensel değerler Gazze’de iflas etti.

Unutmayın, yeryüzünde iki çeşit insan var, ehli iman ve ehli davet, ehli iman imanlarını korumak için daima bir disiplin içinde yaşamaları gerekirken, ehli davette iman etmek için gününü bekliyor. Üçünü bir kesim yok.

Veda Hutbesi Zilhicce’nin 9’u ve 632 yılı 8 Mart günü iki farklı zaman diliminde Peygamberimiz 100 Bini aşkın sahabeye seslenerek okunmuştur, bir Cuma hutbesi değildir.

Peygamberimiz Veda Hutbesini irad ettiği yılda vefat edeceğine dair üç defa ima etmiştir.

*Biri yılda bir defa Cebril-i Emin(as) gelir Kur’anı Kerimi okur peygamberimiz(sav) dinlerdi, Peygamberimiz(sav) okur Cibril(as) dinlerdi, o sene bu mukabeleyi iki kere yapmıştı. Bunu peygamberimiz vefatına yakınlığı ile yorumlamıştı.

*Ayrıca Nasır suresi nazil olunca da biricik Fatımasına vefatının yaklaştığını söylemişti. Hz.Fatıma’nın üzüldüğünü görünce kulağına eğilerek, ailesinden en erken kendisinin ona onun ulaşacağını söyler, gerçekten Peygamberimizin vefatından kısa bir zaman sonra Fatıma(ra) vefat etmiştir.

*Veda........

© Akasyam