Maç bahane

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacakken iptal edilen Süper Kupa finali Türkiye toplumunun eğilimleri konusunda başka bir gösterge oldu. Organizasyonda ne gibi hatalar yapıldı da iş bu raddeye geldi meselesine girmeyeceğim ama şu kadarını söyleyeyim ki arkasındaki ticari ve parasal motivasyonları anlamakla birlikte, Türkiye’nin iki takımının oynayacağı böyle bir finalin değil Riyad, misal Paris bile olsa yurtdışında oynanmasını pek anlamlı bulmuyorum. Hele hele Suudi Arabistan’da oynanması, o ülkedeki rejimden ve rejimin Türkiye topraklarında işlediği Cemal Kaşıkçı cinayetinden dolayı baştan reddedilmeliydi ama federasyonumuzdan da, iki kulübümüzden de Suud rejiminin niteliğini ve işlediği cinayeti ileri süren bir itiraz gelmedi.

Kulüpler, görünüşte biraz mırın kırın etseler de ya para için ya da bir şeylerden, birilerinden korktukları için maçı orada yapmayı kabul ettiler ve kalkıp gittiler. Sonuçta, onları bu maça çıkmaktan alıkoyan, bir insanın vahşi biçimde öldürülmesi değil, resim, poster, slogan gibi olgular oldu. Tüm bunlar daha evvelden niye düşünülmedi, bir protokol yapılmadı mı vs, bunları bilemiyoruz ama üstünde durmak istediğim özel olarak bunlar değil, Türkiye’de bir anlaşmazlığın, bir ihtilafın, bir karşı çıkışın ne kadar kolay biçimde hemen ırkçılık gösterisine dönüştüğü. Türkiye’de çeşitli gruplara karşı ırkçılık âdeta pusuda bekliyor, en ufak bir fırsatta patır patır ortalığa dökülüyor.

Bu maçın Suudi Arabistan’da oynanmasını yanlış buluyor veya orada olanlardan sonra maça çıkmayıp geri dönmek gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Suudi rejimi de sonuçta zorba bir rejim, ona her türlü eleştiriyi getirebilirsiniz ama cümleye “Araplar” diye başlayıp koca bir gruba toptan hakaret ettiğinizde bu........

© Agos