Nar Ağacı’ndaki Umut…

Yaşar Kemal’in “Hüyükteki Nar Ağacı” romanı ve Yılmaz Güney’in “Umut” filmi üzerine.

Roman uçsuz bucaksız bozkırı, bozkır insanını ve onun umudunu; Umut filmi de arabacı Cabbar ve arkadaşı Hasan’ın garibanlığını ve hayallerini anlatıyor.

Romanda Memet keçisini öteki köydeki Duran Efendi’ye satıyor. Hösük, Aşık Alim, Yusuf ile birlikte iş aramak için Çukurova’ya yola çıkıyorlar. Artık canlarına tak etmiştir yokluk. Ölüm yokluktan yeğdir. Sıtma yokluktan iyidir. Verem yokluktan iyidir. Yolda Memet çocuk da onlara katılıyor, yokluk onu da canından bezdirmiştir.

Memet’in daha önce çalıştığı çiftliğe varırlar. Memet, ablasını görür. Çiftlikteki adı sarı öküzlen çift süren Dutma Memet’tir. Çiftliğe ekin biçmeye gelirler. Abla ise yanındaki bir kadına, “ver şuna bir ekmek de gitsin” der. Bir oğlan, Sarı, Memed’i tanır. Bir o kalmıştır çiftlikte. Abla ötekilerin hepsini motorlar gelince kovmuştur. Ağa dutmaların hepsini toplamış, onlarla işinin olmadığını söylemiştir. Herkes de çiftlikten ayrılmak zorunda kalmıştır. Öküzlerin hepsi de satılmıştır. Ağa haber salıp, yeter gayrı sırtımdan........

© Afyon Postası