We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trumps ande har flyttat in i Nr 10 Downing Street

2 15 0
09.09.2019

När Boris Johnson tillträdde i somras ansåg många att jämförelserna med Donald Trump var överdrivna. Johnson var ju inte extrem i sin politik.

Nu visar brexitstriden att Johnson precis på samma sätt som USA:s president är beredd att strunta i demokratin, vrida på reglerna och inte drar sig för rena lögner.

Storbritannien har ingen skriven grundlag. Demokratin vilar på en lång tradition där ett informellt regelverk vuxit fram som alla har accepterat. Ett gentlemens agreement om hur saker ska skötas.

Fram till nu.

Johnson drar sig inte för att bryta mot de politiska normerna. Han första brott mot traditionen var att hemförlova parlamentet under fem veckor i stället för den mycket kortare period som brukar styras av när de två stora partierna har sina kongresser.

Nu är landet i sin största politiska kris sedan andra världskriget och det är uppenbart för alla att det enda skälet att stänga parlamentet under så lång tid är att försöka förhindra den folkvalda församlingen att stoppa ett utträde från EU.

Parlamentet har mot premiärministerns vilja svarat med att stifta en lag som förhindrar att landet lämnar EU utan ett avtal. I........

© Aftonbladet