We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Läckta rapporten om brexit: Ruttna grönsaker och bränslebrist

3 2 0
19.08.2019

Långa köer vid gränserna och brist på mat och medicin.

Larmen om brexit är inte helt nya. Men en påminnelse om de höga potentiella kostnaderna för att krascha ut ur EU.

Och en indikation om att slutstriden om utträdet är inledd. Brexit ligger bara två månader bort.

Premiärminister Boris Johnson har säkert rätt i att det är någon som vill stoppa utträdet som i helgen läckte ut regeringens rapport om vad som kommer att hända om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober.

Men likafullt innehåller den så kallade Yellowhammer-rapporten den konservativa regeringens egen bedömning om hur landet kommer att drabbas.

Det är ingen rolig läsning för landets medborgare även om regeringen nu försöker påstå att uppgifterna delvis är gamla och bara gäller vid värsta tänkbara utveckling. Regeringstjänstemän hävdar tvärtom att det handlar om ett fullt rimligt scenario.

⁠ Långa köer kommer att uppstå vid landets gränser när långtradare som i dag kan passera fritt måste underkasta sig tullformaliteter. Det kommer att ta 1-3 dygn för en lastbil att passera. I båda riktningarna. Varor som ska in i och ut ur Storbritannien kommer att försenas kraftigt.

⁠ Detta kommer att leda till brist på mat och mediciner i Storbritannien. Framförallt riskerar diabetiker som är beroende av insulin att drabbas. När det gäller livsmedel är det främst färskvaror som........

© Aftonbladet