Andreas Cervenka
Reporter och ekonomikommentator
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Uppdaterad 16.34 | Publicerad 16.23
Jätteprojekten Northvolt och H2GS har lockat hundratals miljarder i kapital och garantier från skattebetalare. Finansmannen Harald Mix står bara för några promille av risken men har redan tjänat över 15 miljarder på pappret. En krasch skulle slå stenhårt mot Sverige.
Har du haft en halvrisig sommar? Det är nog inget mot vad den varit för Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor men numera kanske mest känd som initiativtagare bakom två av de största svenska industriprojekten i svensk historia: batteritillverkaren Northvolt och det fossilfria stålföretaget H2GS.
För Northvolt har bakslagen smattrat lika tätt som ett sensommarregn: förseningar, avbokade order, arbetsplatsolyckor och mystiska dödsfall bland personalen som utreds av polis.
Även H2GS, som är mycket omstritt, är kraftigt försenat jämfört med de ursprungliga planerna.
När tidningen Dagen Industris dåvarande politiska redaktör PM Nilsson hösten 2021 intervjuade Harald Mix konstaterade journalisten att “vi har nu en sann entreprenörsdriven ekonomi” i Sverige.
Om Harald Mix är det främsta exemplet på denna nya påstådda ekonomi är det en smula oroande.
Vid en närmare titt på de projekt som Harald Mix dragit igång visar det sig nämligen att fördelningen av eventuella vinster och förluster verkar ha rätt lite med klassiskt entreprenörskap och kapitalism att göra utan mer om ett extremt risktagande med andras pengar och livsöden i potten.
Först bör dock sägas att i ämnet Ambitioner går det inte att ge Harald Mix annat än stort A.
När han förra året sommarpratade i P1 berättade Harald Mix att “mitt mål är att genom mina företag minska de globala utsläppen av växthusgaser med 1 procent”.
Om världen ska ha en chans att bromsa klimatförändringarna behövs det många som siktar lika högt.
I samma program underströk Harald Mix vikten av att trotsa alla nej-sägare och slog fast:
“Att skapa nytt, göra bättre, göra mer, det kräver risktagande. Det är vad en riktig riskkapitalist gör – att ta risk.”
Det är här hela historien runt Harald Mix och den gröna omställningen blir lite lattjo.
För det råder........