menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bekymret etter dansk KI-video: - Dette må aldri få feste i Norge

19 0
07.05.2024

Statsviter

Publisert: 7. mai 2024 kl. 10:28 Oppdatert: 7. mai 2024 kl. 10:28

Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.

I kjølvannet av Dansk Folkepartis bruk av en deepfake-video med statsminister Mette Frederiksen, står vi overfor en foruroligende virkelighet som rammer kjerneområdene i våre liberale demokratier. Hendelsen i Danmark var kanskje ikke helt overraskende, gitt tidligere tilfeller i land som USA, Slovakia og Moldova, og andre orkestrerte forsøk av autoritære regimers «trollfabrikker». Men bruken av «deepfakes» av legitime, registrerte politiske partier i et liberalt demokrati som er så nært opp til Norge, flytter nå grensene og utvanner tilliten til vår egen politiske samtale, som allerede er under sterkt press.

Det kritiske spørsmålet som oppstår, er hvordan vi kan styrke individets evne til kritisk tenkning og utruste folk med ferdigheter til kildevurdering, spesielt i forhold til politiske budskap, når slike manipulerende taktikker omtrent står på vår dørstokk.

Dette er en krise i samfunnsdebatten, som utfordrer grunnleggende demokratiske prinsipper. Den amerikanske statsviteren Suzanne Chambers mener dette blir mulig både av strukturelle trekk ved internett og spesielt av den økonomiske og sosiale modellen til sosiale medier. Men også av ondsinnede, partipolitiske aktører og andre strategiske aktører som utnytter disse. Det er nettopp det som gjør denne utviklingen så trist, at det er ment ondsinnet og med overlegg.

Jarle Heitmann spør om politikere bør avstå fra å bruke sosiale medier. Foto: Privat

Hvordan sosiale medier påvirker politikkutformingen i lokaldemokratiet var tema i min masteroppgave i statsvitenskap ved Norges Arktiske Universitet (2023). Flere av informantene som var lokalpolitikere, mente at spredningen av slik «problematisk informasjon» og andre trekk ved sosiale medier generelt, nå påvirker selve politikkutformingen. Fordi den leder oss vekk fra et rasjonelt kunnskapsgrunnlag, skaper økt polarisering og gir mindre fokus på viktige samtaler. Det gjør at samfunnsutviklingen hindres og er fra et demokratisk ståsted uakseptabelt.

Vi må handle besluttsomt, for å........

© Adresseavisen


Get it on Google Play