MODERN YAPAY ZEKA (YZ) İLLÜZYONU – 2
İkinci yazıya bu kadar ara vermeyi planlamamıştım. Hem yaz rehaveti hem de yurt dışından ardı ardına gelen yeğenlerimizden ötürü yazıya ve masada bekleyen işlerime konsantre olamadım. Asında bundan hiç de şikayetçi değilim. Bizim kuşağa çok yabancı, özellikle sosyal bilimlerle ilgili yeni terminolojiyi öğrenmek, onları dinlemek, vakit geçirmek işime de geldi diyebilirim.
Yine de bu tatlı bahaneler gecikme için okurlarımdan “kabulü ricasıyla” özür dilememe engel değil.
Konu ile ilgili ilk yazımın girişinde alıntıladığım Sibernetik biliminin kurucusu ve matematik bilimci Norbert Wiener’den yeni bir alıntı! Çok önemli, üstelik bir bilim kurucusu olan bu deha, 1948 gibi erken bir tarihte yazdığı “Cybernetics” adlı kitabında bakın nasıl bir öngörüde bulunmuş:
“İkinci Sibernetik bir endüstri devriminde, ortalama becerilere sahip sıradan bir insanın satın almaya değecek hiçbir şeye sahip olamayacağı.”
Wiener’in okuduğumda bana şok havuzu etkisi yapan öngörüsü üzerine yeğenlerle aldıkları eğitimleri ve geleceğin meslekleri üzerine de epey konuştuk. Bizim için en ilginç olanı İngiltere’de sosyal hayatın içinde kullanılan birçok yeni terminoloji kalıbının Türkçede karşılığının olmamasıydı.
Günümüz toplumundaki ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin birey açısından nelere mal olabileceğini ve devamı halinde bizi nasıl bir dünyanın beklediği bu kadar net ve öngörülü açıklanamazdı. Teknolojinin rotasını insanlığın yararına olacak şekilde değiştiremezsek, özellikle YZ sistemleri, geleceğin olası distopik dünyasın da kilometre taşı işlevi göreceklerdir.
Bu yazıda, “YZ sistemleri insanlık yararına nasıl evrilebilir” sorusu üzerine genel argümanlardan söz edeceğim. Bu argümanların etkileri ve dolaşımı sınırlı da olsa değişik platformlarda tartışılan, dile getirilen, üzerine makaleler ve tezler yazılan başlıklardan oluşuyor. Meraklıları bu konudaki tartışmaları değişik raporlardan/platformlardan takip ediyorlar. Genel okuyucu açısından bu yazı bir özet/bilgilendirme amacını taşıyor. Her bir başlık aslında ayrı bir yazı konusu. Baştan kendimi iki ayrı yazı ile sınırlandırdım, ne yapalım.
YZ teknolojilerinin ve teknolojik inovasyonların rotasının tüm insanlığın yararına nasıl dönüştürülebileceğine yönelik genel argümanlar şu şekilde özetlenebilir:
Yukarıda sıralamaya çalıştığım sınırlı da olsa ısrarla değişik platformlarda gündemde tutulmaya çalışılan argümanlar hemen uygulamaya geçmelidir. Hızla harekete........
© Açık Gazete
visit website