Haluk Narbay'dan göze çarpanlar... Dünyada tansiyon yüksek, Türkiye’de yoğun gündem

GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İskenderun-Antakya Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen tünellerde incelemelerde bulundu. 720 metrelik T1 tünelinin kazı çalışmalarının bittiğini ve betonlama aşamasına geçildiğini belirten Uraloğlu, proje kapsamında inşa edilen 1.200 metrelik viyadüğün Türkiye'nin en uzunlarından biri olacağını vurguladı. Deprem sonrası zemin şartlarının zorluğuna dikkat çeken Bakan, “Sağlam ve emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

TÜRASAŞ tarafından üretilen 9 ZACENS tipi sarnıç vagonu, Millî Savunma Bakanlığı’na teslim edildi.

ABD

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Mar-a-Lago’daki görüşmesinin ardından kameraların karşısına geçti.
Zelenskiy, 20 maddelik barış planının yüzde 90’ında uzlaşı sağlandığını söyledi.
Trump, Zelenskiy ile yaptıkları görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin çok iyi geçtiğini ve masadaki konuların “yüzde 95’ini” hallettiklerini söyledi.
ABD Başkanı, “Bazıları yüzde 95’ini hallettik diyebilir. Yüzde kaç olduğunu bilmiyorum ama muhtemelen İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük savaşı sona erdirmek için büyük ilerleme kaydettik.” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, reşit olmayan kız çocuklarına yönelik fuhuş ağı oluşturduğu iddiasıyla yargılandığında hapishanede ölü bulunan Jeffrey Epstein dosyasında yer alan Demokratların isimlerinin açıklanması için Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Soykırımcı Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile Florida’da bugün görüşecek.
ABD Başkanı Trump, “Zelenskiy ve Bibi gelecekler. Hepsi geliyor. Ülkemize yeniden saygı duyuyorlar” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de yakın zamanda görüşebileceği mesajını verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), İsrail’in Somaliland’ı “ülke” olarak tanıma kararını görüşmek üzere 29 Aralık’ta acil bir toplantı düzenleyeceği bildirildi.

ALMANYA

Alman Der Spiegel dergisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Friedrich Merz arasındaki görüş ayrılıklarının, Fransız liderin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyaloğu yeniden başlatma önerisinin ardından yoğunlaştığını yazdı.

İNGİLTERE

Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, 12 adet ikinci el C-130J-30 Super Hercules askeri nakliye uçağının Türkiye’ye satışı, toplamda 550 milyon sterlini aşan bir savunma ihracatı paketi kapsamında gerçekleştirilecek.

KOSOVA

Kosovalı seçmenler, ülke genelindeki 948 merkezde yerel saatle 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.
1 milyon 999 bin 24 seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimde, 24 siyasi oluşumdan 1.180 aday, Kosova’nın 120 sandalyeli meclisine girebilmek için yarıştı.

PAKİSTAN

Uçak gövdesi yorgunluğu ve Washington kaynaklı operasyonel kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF), filosundaki yaşlanan F-16 savaş uçaklarını hizmette tutabilmek için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile ileri düzey teknik görüşmelere başladığı bildiriliyor.

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “ABD, İsrail ve Avrupa ile topyekûn savaş halindeyiz. Bu savaş, Irak ile yaptığımız savaştan daha kötü, karmaşık ve zor.” dedi.
Irak ile savaşırken durumun oldukça aşikâr olduğunu belirten Pezeşkiyan, “Onlar füze atıyordu, benim de nereyi vuracağım belliydi. Ancak bugün bizi her yandan kuşatıyor ve baskı altına alıyorlar. Ticaretimizi engelliyor ve çeşitli konularda toplumun beklentilerini yükseltiyorlar.” diye konuştu.

SURİYE

Merkezi Lazkiye ilinde olan Suriye ve Yurt Dışındaki Aleviler İslam Konseyi’nin Başkanı Gazal Gazal’ın “siyasi federasyon ve kendi kaderini tayin hakkı” talebiyle gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmasının ardından, Suriye’nin bazı bölgelerinde kitle eylemleri yapıldı.

FİLİSTİN

Gazze........

© 9 Eylül Gazetesi