BİR CUMHURİYET MEŞALESİ NERMİN ABADAN UNAT |
Cumhuriyet’i, ilke ve değerlerini, Büyük Önder Atatürk’ü yalnızca savunmamış; onu “düşünerek, yazarak, anlatarak” yaşamış bir aydın entelektüel bilim insanıydı. “Cumhuriyetin Yaşayan Hafızası” unvanını hak eden bir isimdi de. Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Mustafa Kemal Atatürk’e gönülden bağlıydı. Oğlunun ismi de, Mustafa Kemal’di.
Almanca, Fransızca, İngilizce ve Macarca konuşan Nermin, 14 yaşında Budapeşte'deki Türk Büyükelçiliği'nin kapısına gitmiş, büyükelçiye ‘Babam Türk'tü. Ben Türkçe bilmiyorum. Türkiye'de okumak istiyorum. Param yok, beni Türkiye'ye gönderin' demişti. İdealist büyükelçi de Nermin'in cebine para koymuş, tren biletini de alıp Türkiye'ye yollamıştı.
İşte o Nermin, Türkiye'de “Prof. Dr. Nermin Abadan Unat” oldu! 104 yaşında aramızda ayrılan bir ilham kaynağıydı.
Sosyolog, siyaset ve iletişim bilimciliğinin yanında Türk dil bilimine de büyük katkı vermiş akademisyendi Unat. Yazar ve çevirmendi de. Sosyal ve toplumsal konulardaki duyarlılığıyla da dikkat çekmiş, eserleri birçok dilde yayımlanmıştı.
Bir Cumhuriyet Meşalesi; NERMİN ABADAN UNAT
“Onun hayat hikâyesi Türkiye’nin yakın tarihinin de her safhasıyla nefis bir tasviridir.”
(Prof. Dr. İlber Ortaylı)
“Unat’la Mülkiye’de tanıştım. Karşımda ‘tüm dünyadan haberi olan ve yeni bilgileri sıcağı sıcağına öğrencileriyle paylaşan, yürüyen kütüphane’ gibi bir hoca buldum.”
(Prof. Dr. Emre Kongar)
“Büyük bir yüreklilikle kendini devrimcilik savaşına adadı. Hem de hiç yılmadan, boyun eğmeden, ödün vermeden.” (Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz)
-“YÜZ YILLIK UMUT”
Cumhuriyet kuşağının en önemli temsilcilerindendi Nermin Abadan Unat. 104 yıllık yaşamının büyük bir bölümünü anlatan ve 100.yaşında yazdığı kitabı “Yüz Yıllık Umut” kitabında yer alır şu ifadeler;
“Göç, kamuoyu, kadın araştırmaları gibi alanlarda yaptığı, uluslararası ölçekte literatüre giren çalışmalar, kaleme aldığı eserler, yetiştirdiği isimlerle Türkiye’nin yetiştirdiği en kıymetli bilim insanlarından. Kısaca ‘Hocaların Hocası’.
Yüzüncü doğum gününü kutlarken, bütün bir ömrün bilançosunu çıkarıyor ‘Yüz Yıllık Umut’ adlı kitabında.
Anne-baba sevgisi görmediği ebeveynleri ve hayat boyu örnek aldığı........