We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Менда Стоянова: Максималният осигурителен доход трябва да расте, но да има предвидимост

5 0 2
22.10.2018

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството,

е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента

И още акценти:

Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат

Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище

Таванът за пенсиите може да отпадне, когато започнат да се изчисляват

върху осигурителна база след 2000 г.

Преодоляването на неравенството в доходите става с по-добра

квалификация

- По-висок данък за колите, които се ползват от хора със средни и по-ниски доходи. Защо точно сега, защо по чисто нова методика и кого ще засегнат промените, г-жо Стоянова?

- От доста години натискът на цялото общество е да се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха. На всички ни е ясно, че те трябва да бъдат комплексни, ако искаме да живеем в чиста среда и да дишаме чист въздух - и ние, а и децата ни.

Новата методика за определяне на данъка за автомобилите е част от тези комплексни мерки. Досега той се пресмяташе на имуществена база. Тъй като данъчната основа като цена не е надеждна, облагането ставаше върху мощността. Вторият компонент от данъка отчиташе степента на изхабяване чрез годината на производство на автомобила.

Сега въвеждаме екологичен коефициент, който е със стойности едно и плюс едно. Когато този коригиращ коефициент бъде наложен върху имуществената компонента, резултатът е, че ще се отрази в посока увеличаване при автомобилите без еврокатегория и с такава до Евро 3, което ще бъде между 40 и 50%. При Евро 4 не трябва да има увеличение, а при Евро 5 и Евро 6 трябва да има намаление около 40%.

- Това са прогнозни стойности, нали така?

- Да, прогнозни са. Колко ще е точното увеличение или обратното - намаление, не можем да кажем, тъй като всяка община ще вземе съответно рещение за интервалите на имуществения данък и за екологичната компонента.

Може някои населени места да решат, че мръсният въздух не им е такъв проблем или са решили въпроса с него, да не променят налога, или дори да има намаление. Сметките показват засега, че средното увеличение ще бъде около 30%.

- То обаче засяга хора с не особено високи доходи...

- В пари увеличението не е толкова голямо, колкото изглежда на пръв поглед. Защото тези коли, които ще бъдат засегнати, имат ниска имуществена компонента, върху която се налага екологичният коефициент.

Да ви дам пример - за автомобил, произведен през 1994 г. и мощност 52 киловата, увеличението може да е максимум 11 лв, за същия автомобил, произведен през 1992 г. - 32 лв. При 28-годишен автомобил то ще е малко по-голямо - 61 лв., но нали това ни е целта - да престанат по пътищата ни да се движат 30 - годишни коли.

- Очаквате ли натиск и промени преди окончателното гласуване в пленарна зала?

- Очаквам дебат. Предполагам, че ще има предложения и в обратната посока. Да, наистина по данни на КАТ 60% от автомобилите у нас са по-........

© 24 Часа