We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

4 0 16
23.09.2018

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика, казва председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика

- Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

- В момента този, който продава акцизни стоки, носи наказателна отговорност, а този, който ги произвежда - не. Остатък от миналото, когато цялата производствена дейност е била държавен монопол. Такъв няма, а промяната е наложителна. Имало е поне 20 години време

тя да се случи, но

никой не е посмял

да я направи

За първи път в този парламент има комисия за наблюдение на сенчестата икономика и контрабандата. А какво, ако не е сенчеста икономика е нелегалното производство на цигари? И какво, ако не контрабанда, е пращането на над 300 тира, всеки с по 1000 мастербокса, в чужбина?

- Ще успеете ли да прокарате такава поправка, която да криминализира производството, а не само продажбата на нелегални акцизни стоки?

- Обещахме на главния прокурор да приложим същата процедура, която направихме преди 2 години по отношение на каналджийството с бежанци. Тогава криминализирахме цялата дейност, включихме правомощия и за полицаи, митничари, граничари. Към днешна дата сме страната с най-много заловени и осъдени каналджии с влезли в сила присъди.

- Защо насрочихте специално заседание за нелегалните цигари?

- Оказахме се първенци в целия ЕС и по разкрити контрабандни цигари. Само за последните 2 години 16 разбити фабрики в чужбина, последните 4 у нас и една пета, обработваща тютюна за останалите четири, 2 подготвени да работят, десетки тонове заготовка и консумативи.

Обещах на главния прокурор да обходя всички парламентарни групи и да представя направеното........

© 24 Часа