We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Д-р Светлин Наков: Работодателят вече пита не какво си учил, а какво можеш да правиш

3 0 881
26.02.2019

В дигиталната класна стая учителят не преподава формули, а учи детето да мисли

Ролята на учителя днес не е да преподава, а да бъде ментор и да възпитава

Съвременната концепция за образованието е “Аз ще уча и работя цял живот”

Защо българчетата се дънят на PISA? Защото в този тест от теб се иска да се досетиш, че като сложиш парче варовик в кофа с оцет, масата му ще намалее, защото се получава химична реакция. Но ние такива задачи в клас не решаваме

- Учители ще актуализират знанията си в ИТ фирми и обратното - спецове от тези фирми ще преподават в училищата, обучавайки ученици и учители, според нова програма на МОН. Достатъчно ли е това, за да се приобщи образованието ни по-бързо към новите технологии, г-н Наков?

- Няма как да е достатъчно, но учителите да имат докосване до реалната работа на софтуерните и ИТ фирмите е нещо, което отдавна трябваше да се случи и е

стъпка в добра посока

В по-напреднали държави като Германия и Австрия в някои учебни заведения дори е абсолютно задължително, а не пожелателно преподавателите да работят в реалната индустрия, за да са в час със съвременните технологии и с начина на работа на фирмите.

- Сигурно имате представа какво се преподава в обикновеното училище по информационни технологии, предполагам, че в профилираните училища тези занятия са разширени. Какво не достига, какво бихте критикували?

- Основното, което бих разкритикувал, е това, че в България много късно започва да се изучава каквото и да е. У нас например има концепция за професионални гимназии и те започват да учат, да кажем, програмиране, в 10-и клас за първи път. Абсурдно! Ако учиш цигулка в музикалното училище, в десети клас ли започваш? Защото в закона пише, че до 10-и клас всички училища трябва да учат еднакво, т.е. математическите, езиковите гимназии, онези, в които се изучава готварство, художествени занаяти и прочее, трябва да учат до 10-и клас еднакво, т.е. да изучават един и същи материал. Това е много повече от абсурдно! Предполагам, че тази недомислица е вкарана с външен натиск или заради недоразумение. Иначе не мога да си го обясня. Но това наистина е написано в закона и МОН не може да го промени. Трябва да го гласува парламентът. Този според мен е най-големият проблем.

- Кой е по-малкият?

- Учителите. Ако имаме добри и креатавни учители, те ще намерят начин да заобиколят закона и да преподават под една или друга форма онова, което трябва - може да са извънкласни занимания, може да е преработване и преструктуриране на материал, който се изучава в час, и т.н. Има начини да се излъже системата. Съжалявам да го кажа, но в момента това е

единственият начин да

правиш образование -

да излъжеш системата

по някакъв начин.

- Обучавате 30 000 младежи във вашия университет “СофтУни” и в школите му. Кои са най-малките ви ученици?

- Най-малките са деца от първи до четвърти клас.

- Как изглежда учебен час с тях?

- Един учебен час с тях е по-скоро, за да се запали интересът им. Занимават се с роботчета, контролерчета, с разни инструменти за детско програмиране, където се редят фигурки, някакви неща се движат по екрана. Т.е. ние имаме една адаптирана програма за деца, чиято цел е да им направим този дигитален свят интересен. Впрочем имаме и гимназия за дигитални умения, лицензирана през МОН, но в нея вече става дума за истинско програмиране, графичен дизайн, дигитални и маркетинг предприемачески умения.

- Какво искате да постигнете чрез такова обучение?

- Нашата дълбока мечта е един ден

ученето да

е с диапазон от детската

градина до пенсионирането

Да обхванем всички възможни възрасти, защото такава е реалността. Дигиталните умения се променят и ако не учиш постоянно, няма да можеш да си “в час”. Такива професии не са като да си например шофьор или готвач, или ВиК работник. Но и в традиционните професии нещата се променят и човек е длъжен да учи през целия си живот, за да е конкурентоспособен, да оцелее просто.

- Какво не бива да се пропуска в часовете по ИТ в........

© 24 Часа