We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

F-16 победи “Грипен” с 4:1

2 2 0
01.07.2019

С какви изтребители една малка източноевропейска държава, членка на НАТО, да замени съветските МиГ-29? Изборът обикновено е американски F-16 или шведски “Грипен”.

Кой е по-добрият вариант за чисто нови бойни самолети, с кои държавата ще може да се отбранява по-добре са въпроси, които в последните години не стоят само пред България. Абсолютно пред същата като българската дилема бе изправена и Словакия. И тя като България избра американското предложение за покупка на 14 изтребителя F-16 от последната им модификация блок 70. Братислава вече подписа договора си със САЩ на стойност 1,8 млрд. долара, като 12 от самолетите ще са бойни, а два ще са учебни. Предложението към България е за 1,2 млрд. долара за 8 изтребителя, което означава, че пакетите на двете сделки са приблизително сходни.

А мотивът на словаците да изберат американското предложение е същият като българския - просто това е по-добрият изтребител, който дава повече отбранителни способности накуп. Само че за разлика от българското Министерство на отбраната, това в Братислава е направило много подробно сравнение на възможностите както на F-16, така и на предложените от........

© 24 Часа