We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Eмил Караниколов: Няма затворил завод в България, за година се направиха нови за 1 млрд. лв.

3 0 0
30.09.2019

Държавата ще построи център за изпитване на автономни автомобили, поканихме “Хюндай” да му е оператор и партньор

Бъдещето е на електромобилите, инвестиция в завод за батерии ще доведе и производител на автомобили

Очакваме през март в София 70 корейски компании

80% от частите в европейските автомобили се произвеждат в България

Нямаме политически проблеми с нито една държава и заради това износът ни е рекорден

- Г-н Караниколов, бяхте заедно с премиера Бойко Борисов на първото посещение на български министър-председател в Южна Корея. Има ли реален резултат от визитата, както очакваше той преди началото ѝ?

- Премиерът и президентът на Корея потвърдиха задоволството си от това посещение. За мен то бе изключително ценно поради няколко неща. Първо знаете нашата основна цел, както и на бизнеса, който пътува заедно с премиера, бе България да се презентира. Защото, за съжаление, ние имаме дипломатически отношения от 30 години, но български премиер и такава делегация не беше посещавала Корея. Изключително успешно мина и това беше потвърдено от колегите от Корея. Но нека да посоча най-важните неща. Наша основна цел бе да разговаряме за стратегическо партньорство с компании от Южна Корея – основно компании, които произвеждат акумулатори за електрически автомобили, части за електрически автомобили и автомобили. Това беше нашето предложение, а по време на разговорите, които водихме, изникнаха и още няколко. И двете страни осъзнаваме, че най-важно е образованието. Тоест ние ще изпращаме взаимно студенти, които да изучават езика и културата, за да създадем синергия между двете държави. Предложение на корейския министър-председател Ли Нак-йон по време на разговорите е да се разгледат възможността за партньорство с България в сферата на отпадъците и ресурсите. Те имат страхотен опит в тази област. Президентът Мун Дже-ин предложи сътрудничество в киберсигурността. Има предложение и за съвместно изграждане на 5G инфраструктура и технологии, което за нас е изключително ценно. Беше потвърдено и от двете страни, че на политическо ниво имаме прекрасни отношения. Освен това имахме срещи и с едни от най-големите представители на бизнеса в Корея и те също проявяват интерес към нас. Към момента започва подготовка през март в София да дойде изключително голяма делегация от около 70 компании, които на място да се запознаят с българския бизнес. Знаете и че има няколко проекта, по които вече работим. Засега няма да споменавам имената на компаниите, но се надявам те да приключат успешно, защото беше даден ясен политически сигнал не само от българска, но и от корейска страна, че ние ще си партнираме и ще работим за стратегическо партньорство.

- Посещението на премиера определящо ли е за финалното решение на тези компании дали да инвестират в България? Нещо, което не направихме с “Фолксваген”, с германците нямаше такава гръмка среща.

- Безспорно посещението на премиера Борисов е изключително положително от тази гледна точка. Но нека разграничим някои неща. Повярвайте, ние направихме всичко в Германия, включително и посещения, и срещи. Нека “Фолксваген” да вземе своето решение, за мен най-правилното е то да бъде обосновано икономически, а не политически. По отношение на Корея ние направихме стъпка напред, но решението на всяка компания трябва да е икономическо, трябва да има икономическа логика, за да се прави бизнес.

Да се върна на темата “Фолксваген” - след официалното обявяване на решението обещавам, че ще разкажа много неща. Към........

© 24 Часа