We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

2 стартъп мрежи за Централна и Източна Европа вече работят

3 0 0
20.03.2019

За 3 г. помощ получиха над 700 стартиращи предприятия

МАРИЯ ГАБРИЕЛ, еврокомисар

През ноември миналата година бе удоволствие да видя рекорден брой участници в срещата на върха на стартиращите предприятия в София. Чух много истории за успешни и иновативни стартиращи компании от Централна, Източна Европа и Западните Балкани. Това бе едно наистина вдъхновяващо събитие, прозорец към бързо развиващия се свят на стартъпите в тази част на Европа.

На срещата на върха в София бе подписана декларация относно създаването на две нови мрежи. Целта на мрежите Стартъп Европа Западни Балкани (SEEBN) и Стартъп Европа Централна и Източна Европа (SECEEN) бе да се помогне на стартиращите предприятия в тези региони да се развиват по-успешно. 8 държави от Централна и Източна Европа (България, Хърватия, Чешката република, Унгария, Румъния, Словения, Словакия, Полша) и 6 държави от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония) подписаха декларацията, съгласявайки се да разширят сътрудничеството помежду си, за да могат стартиращите компании от региона да имат по-добър достъп до експертния опит, което ще им помогне да растат.

Днес, само пет месеца по-късно, мрежите вече работят. Те провеждат общо събрание на 20 март в Клуж-Напока, Румъния, по време на срещата на върха на Startup Europe 2019 г. Националните организации, членове на всяка мрежа, работят по съвместно споразумение, с което ще се създаде рамката на функциониране на мрежите по въпроси като сътрудничество и управление. Скоро ще разширим обхвата на мрежите, като поканим повече фирми от различните национални........

© 24 Часа