We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Деян Денев: На 9.II. лекарствата нито ще изчезнат, нито ще поскъпнат

6 0 10
22.01.2019

Новата система за верификация на медикаментите ще увеличи сигурността за гражданите, обяснява Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Експерт по фармацевтично законодателство и лекарствена политика.

- Г-н Денев, 9 февруари изненадващо се развя като плашило в темата за лекарствата, какво ще се случи тогава?

- Девети февруари е официалната дата, от която действа и става задължителна общоевропейската система на верификация на лекарствата, отпускани с рецепта. След тази дата всички опаковки, които производителите пускат на пазара, трябва да бъдат сериализирани, т.е. върху всяка единична опаковка да е поставен

уникален знак за

идентификация,

по който тя се проследява от излизането от фармацевтичния производител до стигането ѝ до крайния потребител. С този идентификационен код опаковката се регистрира в единната европейска система за верификация. Задължение на аптеката при предоставянето на сериализирана лекарствена опаковка на клиента е тя да бъде верифицирана и отписана от системата. Това става чрез специални четци, които сигнализират, ако нещо не е нерад.

- За човека, който влиза в аптеката, какво означава новият регламент?

- По-голяма сигурност, че това, което получава, е точно това, което производителят е поставил в опаковката. Но като процес клиентът на аптеката дори няма да забележи, че нещо се е променило, тъй като сканирането на конкретната опаковка става за части от секундата. Лекарствата нито ще изчезнат, нито ще поскъпнат.

- Как се разбира за проблем с верификацията?

- Ако четецът светне в червено при сканирането на уникалния код на опаковката, това би означавало, че тя не присъства в “регистъра”, няма опаковка с тези идентификационни данни.

- Теоретично има ли възможност на 9 февруари човек да не може да си вземе лекарството?

- Такива........

© 24 Часа