We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

4 0 0
26.02.2020

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор:

Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят

Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни

По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват за председател на 26 април, не задаваме никакви въпроси

- Г-н Войнов, колко са членовете на БСП всъщност - появиха се различни цифри - 84 хиляди или 43 хиляди. Откъде тази голяма разликата? А това е особено важно, след като в края на април социалистите ще избират за първи път директно своя лидер.

- 43 хиляди бе постъпилата при нас цифра в събота. При нас постъпват списъци в електронен вид от организационния отдел. Тези 43 хиляди са от 175 общини. Общините и районите в България са 297 и когато въведем информацията от всички, тогава ще имаме точната бройка. Централната комисия по партиен избор (ЦКПИ) не се интересува колко са членовете, тя само държи да бъдат изпълнени точно правилата.

- А би трябвало да ви интересува, защото въз основа на броя членове и по-точно на броя гласували спрямо общия брой, ще определите дали изборът е легитимен.

- Нека ви обърна внимание - постъпилата в Националния съвет бройка е към 31 декември 2019 г. До изборния ден трябва да бъдат заличени имената на всички починали и напуснали. И тези, които останат в избирателните списъци, те ще определят правоимащите да гласуват и въз основа на тях ще се изчисляват 50%. Така че едва на 25 април ще имаме реалната бройка членове на БСП.

- На последното заседание на Националния съвет на БСП един от най-големите скандали е бил за работата на оглавяваната от вас комисия - вярно ли е, че е имало обвинения за нарушаване на устава и дописване на приетите правила за провеждане на прекия избор.

- Всички решения на ЦКПИ са въз основа на устава на партията и на правилата, които Националният съвет е приел. Ние просто ги цитираме и по........

© 24 Часа