We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Вирусът стана тиранозавър

5 0 5
29.10.2020

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече

Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има.

Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина.

През 2006 г. списание “Сайънс” публикува изследване на американски учени, които доказали чрез анализ на тъкани, че кокошката (колкото и клета да е, горката) е наследник на праисторическото чудовище, живяло преди 68 милиона години. Казват, че с малко генетичен материал на теория

“Джурасик парк”

бил възможен,

но нормален учен нямало да тръгне да се занимава с подобна грамадна тъпотия. Естествено, интернет веднага се напълва с невероятни сюжети как всеки момент чакаме да се излюпи t-rex. В един български сайт през 2016-а е разработена бравурната версия, че Бойко Борисов се е съгласил тиранозавърът да се роди и израсне в България, понеже ще бъде атракция, макар и с кокоши мозък.

В светлината на коронапандемията анонсът на моя приятел към тая новина е: “Що'т всичката Мара втасала…” Освен че е смешно обаче, пак може да се извади зрънце рационалност. Ако ей сега отворите западните медии, които неуморно информират за напредъка в изследването на тоя загадъчен вирус, ще откриете нова тенденция – до съвсем скоро се коментираха “мутации”, но днес вече се говори за “еволюиране”. Шиповете му се изменяли, протеините правели не знам си какво и финално всичко можело да излезе. SARS-CoV-2 се описва вече като организъм, който живее собствен живот, расте, хубавее, като нищо накрая може и в тиранозавър да се превърне.

Следвайки здравия разум обаче, най-добре да систематизираме информацията, така поне ще знаем, че сме на верен логически път. Досега знаем следното от официалните източници:

Какво казва СЗО

От началото на пандемията основната........

© 24 Часа


Get it on Google Play